IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашни рецепти за ухапване от комар

20 септември 2020 16 30

Ето как да се справите с досадния сърбеж

Снимка: istockphoto

Едни от най-големите досадници през летния сезон са комарите. Каквито и мерки да взимате, едва ли ще минете сезона без нито едно ухапване. Тези малки кръвопийци сякаш намират начин да посмучат от кръвта ви дори облечени и намазани със силни репеленти.

Комарите не са съвсем безобидни, така че не ги пренебрегвайте. Те разнасят зарази и са причинител на сериозни болести. Ухапването им не е болезнено, ала последствията са осезаеми – раздразнена кожа, сърбеж. Ето какво може да облекчи тези усещания:

Лед

Поставете кубче лед върху ухапаното място и с кръгови движения разтрийте. То ще намали болката и подуването. Не дръжте леда повече от 5 минути, за да не нараните клетките на кожата.

Мед

Медът съдържа силни противовъзпалителни и антибактериални съставки. Нанесете чист мед върху ухапаното, за да намалите възпалението. Изчакайте няколко минути и измийте с вода, за да не ви лепне.

Алое вера

Алое вера е панацея за кожата, която помага и за комари. Гелът веднага ограничава и лекува възпалението, сърбежът също ще намалее, както и подуването.

Сода за хляб

Содата за хляб се използва за много неща и ухапванията от комар са едно от тях. Тя неутрализира pH-то на кожата и намалява сърбежа. Сложете няколко капки вода в сода за хляб и нанесете върху засегнатото място.

Босилек

Любимата подправка на италианците се оказва доста добро „лекарство“ за ухапвания от комар. Зелените листа на босилека съдържат съединение, наречено евгенол, което може да охлади и облекчи раздразненото място. Сварете няколко листа и оставете течността да изстине. Потопете памук и с него нанесете от отварата върху ухапаното място.

Лук

Лукът може и да ви разплаква, но е страхотно средство при ухапване от комар. Малко капки сок от лук веднага намаляват раздразнението.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари