IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 прости съвета за поддържане на здрави зъби у дома

3 октомври 2020 12 00

Особено ако не обичате да ходите на зъболекар

Istockphoto

Да имаме красива и здрава усмивка, и то естествена, е истинско предимство. В крайна сметка зъбите са едно от първите неща, които забелязваме у другите хора. Ето защо трябва да се стараем да полагаме по-големи грижи за нашите зъби и венци. Грижата за усмивката в домашни условия е от ключово значение, особено когато невинаги имаме възможност да стигнем до зъболекар.

Ето защо решихме да ви припомним някои професионални съвети за това как да поддържате зъбите и венците си здрави у дома.

1. Запомнете правилото 60/40

Знаете ли, че зъбът има пет страни и че с четка се почистват само до 60% от зъбите? Останалите 40% трябва да бъдат почиствани поне веднъж на два дни (пространството между зъбите), ако искате да се радвате на здрави венци. Можете да използвате цял набор от продукти за почистване между зъбите – специални малки четки, конци и т. н.

2. Спестете си сладките закуски и междинните хранения

Не е тайна, че захарите и киселините увреждат зъбите, но не става въпрос само за това, а по-скоро за това какво закусвате и колко често го правите. Всеки път, когато ядете или пиете нещо, то захранва бактериите в устата ви, които произвеждат киселини. Тези киселини атакуват зъбите ви и може да увеличат шансовете ви за кариес и ерозия. Опитайте се да ограничите количеството закуски на ден или поне да ги замените с опции без захар, като моркови или целина.

3. Пийте повече вода

Не само кожата ви ще ви благодари за увеличението на приема на H2O, но и вашите зъби. Подобно на закуската, честото приемане на течности, които съдържат захар, дори плодовите захари ще предизвикат киселинна атака. Замяната им с вода помага за изплакване на всякаква киселина в устата след хранене, поддържайки устната кухина свежа и намалявайки риска от кариес.

4. Дъвчете дъвка след хранене

За да запазите устата и зъбите си по-чисти през деня, дъвчете дъвки без мента и захар, които ще ви помогнат да премахнете заклещената храна между зъбите и ще добавят свежест на дъха ви.

5. Старайте се повече с хигиената

Проверете сами колко ефективно си миете зъбите. Купете си от аптеката таблетки за оцветяване на зъбна плака и ще разберете доколко качествено поддържате хигиената в устата си. Запомнете, че сутрин и вечер трябва да четкате поне две минути зъбите си с паста на базата на флуор.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари