IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 лесни начина да се избавите от сухотата в очите

7 ноември 2020 13 30

Работата на компютър, джогингът и седенето в задимени пространства могат да предизвикат това състояние

Istock

Сухотата на очите е много често срещано състояние, което се случва, когато няма достатъчно количество сълзи от слъзната жлеза, която се намира между очната ябълка и клепача. Тези жлези произвеждат течността, необходима за смазване на очите.

Някои неща като продължителното гледане в цифров екран, полет със самолет, климатизирано пространство, каране на колело, ходене или бягане, могат да предизвикат сухота в очите.

Симптомите на сухота в очите включват:

замъглено зрение

сухо, драскащо и болезнено усещане в едното или двете очи

умора на очите

чувствителност към светлина

слуз във или около очите

зачервяване

Според Healthline, най-често срещаните фактори, които допринасят за сухота в очите, включват стареене, някои видове лекарства, някои заболявания и околната среда. Най-често хората, които страдат от сухота в очите, се справят с овлажняващи капки за очи, които се считат за безопасни. Има хора, които не обичат да си капят капки в очите и за тях този метод не е опция.

Ето и 4 естествени начина да се справите със сухотата в очите:

1. Добавки Омега-3

Изследванията показват, че обогатяването на вашата диета с омега-3 мастни киселини може да помогне за облекчаване (и вероятно предотвратяване) на сухотата в очите. Изследване, публикувано в International Journal of Ophthalmology, включва 264 пациенти със сухи очи, които са избрани на случаен принцип да получават една 500-милиграмова капсула омега-3 два пъти дневно или плацебо. Изненадващите 65% от участниците в групата с омега-3 – в сравнение с 33% от пациентите в групата на плацебо – съобщават за „значително подобрение“ на симптомите след три месеца.

Ако решите да не приемате омега-3 на капсули, можете да си набавите тези мастни киселини по естествен път като консумирате повече аншоа, семена от чиа, ленено семе, сьомга и сардини.

2. Внесете следните промени:

Както споменахме, факторите на околната среда могат да играят роля при развитието на сухота в очите. Всъщност връзката между конкретна околна среда и сухота в очите е толкова тясна, че понякога експертите наричат полученото състояние екологично сухо око, тоест то е пряко причинено от „замърсители и/или от неблагоприятни климатични условия.“

За да защитите очите си, носете подходящи очила при колоездене, мотоциклетизъм, ски и докато работите в прашна и мръсна среда. Също така, опитайте се да избягвате всички зони, където хората пушат, и останете вътре при ветровито време. Един добър чифт слънчеви очила също може да помогне, особено ако страдате от чувствителност на очите.

3. Дайте на очите си почивка

Можете логично да заключите, че основната причина за сухота в очите е продължителната работа в определени условия. Трябва да правите чести почивки от всяка задача, която изисква продължителни периоди на визуална концентрация, като четене, писане, използване на смартфон или лаптоп и т. н.

Затворете очи за няколко минути или премигнете, за да разнесете равномерно сълзите по очите си. Ако работата ви изисква да седите пред компютър, на всеки 20 минути затворете очите си за 20 секунди.

4. Погледнете във вашата аптечка

Някои лекарства могат да причинят сухота в очите. Сред тях са антихистамини, противозачатъчни хапчета, назални деконгестанти, антидепресанти, бета-блокери (хапчета за контрол на кръвта), транквиланти и лекарства за болестта на Паркинсон.

Съвети за превенция

Изпитването на сухота в очите обикновено е краткосрочен, несериозен и неизбежен проблем. Имайки предвид това, не забравяйте да обърнете внимание на състояния, които могат да причинят сухота в очите. Ето няколко съвета, които да ви помогнат:

Използвайте овлажнител, който може да добави малко влага към сухия въздух в помещенията.
Когато използвате сешоар, нагревател, вентилатор или друго подобно устройство, пренасочете въздушния поток далеч от лицето си.
Поставете монитора малко под нивото на очите. 
Не пушете, тъй като това е пряко свързано със състоянието на сухота в очите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари