IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Душ след тренировка – студен, горещ или контрастен?

30 ноември 2020 10 40

Коя температура на водата ще ви възстанови най-бързо?

Istock

Сигурно сте чували за душовете, които ускоряват възстановяването след интензивна тренировка. Повечето хора смятат, че това са ледените душове. Други пък са почитатели на концепцията за „контрастните душове“ – редуване на температурите от студени към топли. И двата варианта са полезни.

Счита се, че тези душове са ефективен начин за стимулиране на кръвообращението и възстановяването на мускулите. Те поддържат тялото подвижно и предотвратяват сковаността.

Ето и какви душове за възстановяване да правите след изтощителна тренировка:

Първо – леден душ

Най-добре е след активен спорт веднага да си вземете студен душ, за да помогнете за намаляване на възпалението на мускулите, ставите и сухожилията. Студената вода намалява притока на кръв, намалява възпалението, а и болката. Това е особено полезно в острите стадии на нараняване или веднага след тренировка. Това е като бутон „пауза“ в лечебния процес, за да се намали бързата реакция на организма към нараняването, което понякога може да бъде много болезнено.

След това – горещ душ

След ледения/студен душ е добре да преминете към топъл и/или горещ душ. Това ще подобри възстановяването на мускулите и ставите, премахвайки цялото натрупване на възпалени и мъртви клетки. Това подобрява здравето на костите. Преминаването от студено към горещо също помага при потенциална скованост. Ако сутрин краката ви са сковани, пробвайте да ги облеете първо със студен, а после с горещ душ – това ще помогне за подобряване на вашата мобилност. Контрастните душове от студено към топло са много полезни при хронични травми.

Все пак, ако имате нова травма, това не е вашият начин за възстановяване. Първите няколко дни по-скоро трябва да избягвате топлите душове.

Възстановяването след тренировка е от съществено значение и варира за всеки човек. Ако активно подпомагате възстановяването си след интензивен спорт с разтягане, стречинг, йога и др., добавянето на контрастен душ (от студено към топло) или ледена баня само ще допринесе за по-бързото ви влизане във форма. Но бъдете търпеливи! Нищо не се случва за един ден – трябва да го правите известно време редовно, за да усетите ефекта.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари