IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чай от лайка – 4 причини да го пиете всеки ден

24 ноември 2020 08 30

Подобрява съня, противодейства на безпокойството и болките

Снимка: Pixabay

Лайката е известна като лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Най-предпочитана е като съставка на вкусен чай, а отварата може да служи за промивки и компреси на рани.

Лечебните свойства на лайката се крият в цветовете ѝ. Те се събират от май до юли, когато се намират в период на цъфтеж. Откъсват се целите кошнички заедно с малка част от дръжките и се подреждат в плитки кошници или рамки за сушене на билки. Оставят се на сянка при температура до 35 градуса. Изсушените цветни кошнички имат бели периферни листа и зелени дръжка и обвивка. Билката се съхранява на сенчесто, сухо и проветриво място.

лайка Pixabay

Снимка: Pixabay

Известните свойства на лайката включват противовъзпалително и успокояващо действие при заболяване на храносмилателния тракт и при възпалителни процеси в дихателните пътища. Външно се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите. Има благоприятен ефект при поява на камъни в бъбреците и проблеми с пикочния мехур.

Чаят от лайка е една от най-препоръчителните напитки и има защо. Той крие няколко полезни ефекта за организма. Ето кои са те:

1. Подобрява съня

Чаят от лайка отдавна се използва за лечение на безсъние. Това е така, защото билката съдържа апигенин, който е флавоноид. Това е химическо съединение, което придава цвета на цветовете на растенията и съдържа голямо количество антиоксиданти. По този начин то помага на тялото в борбата с токсините.

Апигенът се свързва с GABA рецепторите в мозъка. Това са същите рецептори, към които се насочват лекарствата против безпокойство. Така че, както хапчетата против тревожност, така и чайът от лайка може да ви накара да се чувствате спокойно и дори леко упоени. Проучване от 2015 година, проведено при жени с лош режим на сън след раждането, показва, че чаят от лайка наистина работи като помощно средство за заспиване.

2. Заздравява костите

Има няколко доказателства, че чаят от лайка подпомага здравето на костите. Лиса Ричардс – сертифициран консултант по хранене, казва пред Insider, че флавоноидите в билката помагат на костите да се възстановяват и да растат. Те също така могат да допринесат при регулиране на процесите, свързани с изграждането на кости.

чай лайка

Снимка: Pixabay

Това откритие може да бъде особено важно за жени, които са склонни към остеопороза. Когато достигнат менопауза, естрогенът в тялото им намалява и започва да се губи костна маса. Проучване от 2004 година в областта на хранителната химия предполага, че организмът почти приема лайката като заместител на естроген и, че билката може да има способността да стимулира клетките, изграждащи костите.

3. Помага при менструални болки

Дисменореята или менструалната болка може да засегне до 93% от жените. Чаят от лайка може да бъде едно лесно решение на проблема.

Диетологът Моника Аусландър казва пред Insider, че „топлите, успокояващи напитки“ могат да премахнат болката. Лайката е най-добра, защото тя има свойства, които облекчават неволните мускулни спазми. Ричардс се съгласява с това твърдение, като добавя, че химичната структура на лайката съдържа аминокиселини, които носят облекчение по време на менструация.

Проучване от 2010 година установява, че чаят от лайка може да се използва превантивно срещу менструални болки. Резултатите показват, че тези, които пият чай два пъти на ден в продължение на една седмица преди началото на цикъла, изпитват облекчение на болката и безпокойството.

4. Успокоява

„Лайката се бори с тревожността главно поради нейните ефекти върху симптомите на състоянието“, казва Ричардс пред Insider. Чрез подобряването на съня, отпускането на мускулите, намаляване на кръвното налягане и осигуряване на релаксация, чаят може да се бори с безсънието и раздразнителността.

чай от

Снимка: iStock

Учените установяват, че лайката значително намалява симптоми като нервност, депресия, повишен сърдечен ритъм, стомашно-чревни проблеми и безсъние. Според експерти, чаят от лайка няма да премахне всичките ви проблеми с магическа пръчка, но може да служи като терапевтична напитка у дома.

Рецепта за чай от лайка:

Необходими съставки:

Изсушена лайка

Вода

Джинджифил

Резен лимон

Мед

Начин на приготвяне:

Първо трябва да си направите запарка. За нея ви е необходима 1 супена лъжица лайка, която заливате с 200 мл вряла вода. Оставете да се накисне за 30 минути, като по ваше желание може да добавите малко резенче от джинджифил и лимон.

След 30 минути прецедете отварата и добавете към нея билков мед. Пийте три пъти дневно 15 минути преди хранене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари