IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Топлото какао помага за по-добра памет

30 ноември 2020 17 40

Ето какви други полезни ефекти има топлата напитка

Снимка: iStock

Чаша горещо какао не е просто добре дошла в студения зимен ден, но също така може да помогне за повишаване на мозъчната ви активност. Това се казва в резултатите на малко изследване, направено от учени във Великобритания.

Флаваноли – вид хранителни вещества в какаото, могат да подобрят нивата на кислород в кръвта, преминаваща през мозъка и са свързани с когнитивните ползи. Учените са изследвали 18 здрави възрастни, които са преминали през два трудни теста за мозъчни умения. Те са били разделени на две групи – едната е била тествана след изпиването на какаова напитка с високо съдържание на флаваноли, а другата – след приема на плацебо напитка от какао без флаваноли.

Резултатите показват, че участниците от първата група се представят значително по-добре на когнитивните тестове, като ги завършват средно с 11% по-бързо в сравнение с тези от плацебо групата. Учените също са тествали нивата на кислород в кръвта на участниците по време на тестовете, като са ги накарали да вдишват по-висока концентрация на въглероден диоксид. Това е процедура, която помага да се измери реакцията на кръвния поток в мозъка.

какао pexels

Снимка: Pexels

Учените открили, че участниците са имали по-добри нива на кислород след консумацията на флаванолите. Тези открития показват, че въпросните хранителни вещества помагат за когнитивните способности чрез подобряване на притока на кръв и увеличаване количеството на кислород в мозъка. „Нашите резултати показват явна полза за участниците, приемащи напитка, обогатена с флаванол“, казва д-р Катарина Рейндейро, която е водещ автор на изследването.

Въпреки че това проучване е малко, то се подкрепя от съществуващи доказателства, че флаванолите имат когнитивни ползи. Проучване от 2017 година установява, че богатото на тези хранителни вещества какао е свързано с подобрен кръвен поток, включително в мозъка, за което е установено, че благоприятства паметта, скоростта на обработка на информация, вниманието и цялостната умствена работоспособност. По-специално какаото е свързано с нисък риск от болестта на Алцхаймер и инсулт.

какао pexels

Снимка: Pexels

Съществуват също доказателства, че богатите на флаванол напитки, включително какао и чай, имат предимства за притока на кръв през тялото, включително намаляване на кръвното налягане. Тези хранителни вещества се намират и в други различни растения, включително ябълки, горски плодове и зеленчуци като зеле, лук и люти чушки. Също така може да се сдобиете с флаваноли от гроздето или от пиенето на червено вино.

„Използвахме какао в нашия експеримент, но флаванолите са изключително разпространени в широка гама плодове и зеленчуци“, казва Рендейро. Тя допълва, че са нужни още изследвания, за да се разберат всички ефекти на тези хранителни вещества.

И за да бъдете здрави и затоплени през зимата, ви предлагаме една вкусна и лесна рецепта за горещо какао:

Необходими продукти:

80 г какао на прах

125 г пудра захар

щипка сол

80 мл вряла вода

500 мл прясно мляко

1 ч. л. ванилова есенция

Начин на приготвяне:

В малка тенджера добавете какаото, пудрата захар и солта и разбъркайте добре. Към тях изсипете водата и отново разбъркайте. Поставете тенджерата на котлон с бавен огън и гответе за около 2 минути. Не забравяйте да бъркате сместа постоянно. Като сте готови, добавете прясното мляко и отново разбъркайте. При постоянно бъркане продължете готвенето докато сместа не стане гореща, но не трябва да кипва.

какао pexels

Снимка: Pexels

Когато сте достигнали гореща температура, свалете тенджерата от котлона. Прибавете ваниловата есенция. Оставете какаото да изстине за около 3 минути. Сипете го в чаши, като може да го украсите отгоре със сметана и парченца настърган шоколад.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари