IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеалното време за ежедневните активности

27 юни 2021 13 30

Часът има значение за резултата

Снимка: Istockphoto

Планирането не само на задачите, а и на целия ден може да се окаже много плодотворно за вас. Причината е, че  биологичният ви часовник има значение за извършване на някои дейности и резултатите са по-големи, когато се впишете в часовия диапазон. Ето и кога какво е най-здравословно и ефективно за вас:

Събуждане

Идеално време: между 6 и 7 часа  

Най-качественият сън е, когато той е синхронизиран с природата. А именно – ако ставате между 6 и 7 часа с изгрева на слънцето, ще се чувствате най-енергични добре отпочинали.

Закуска

Идеално време: 90 минути след събуждане

Сутрин хората обикновено са кисели поради ниските нива на енергия след като са били неподвижни през нощта. Най-добрият начин да засилите имунната си система е като закусите добре около 90 минути след ставане. В закуската вкарайте всички важни хранителни съставки – протеини, мазнини и въглехидрати.

Упражнения

Идеално време: между 7 и 8 часа

Изследвания показват, че хората, които спортуват сутрин, се придържат по-лесно към режима си. Освен това тренирането преди обед помага за тонуса и не пречи на съня за сметка на опцията да тренирате вечер след работа.

Пазаруване

Идеално време: 10 часа

Преди обяд е перфектният момент да пазарувате хранителни стоки, Закусили сте и на пълен корем взимате по-обмислени решения, следователно и пазарът ви е по-здравословен.

Излагане на слънце

Идеално време: между 11 и 13 часа

Слънчевата светлина е най-добрият източник на витамин D, основно хранително вещество, необходимо на нашето тяло, за да изпълнява куп функции. Така че, излагането на слънце трябва да е част от ежедневието ви. Опитайте се да го правите в периода между 11 ч. и 13 ч. По това време UVB лъчите са интензивни и тялото ни по-ефективно произвежда витамин витамин D.

Нарушаване на режима

Идеалното време: 10 часа за мазнини; 13 часа за въглехидрати; 14 часа за захари

Всички ние жадуваме за нездравословни храни и често се подаваме на изкушението да ги вкусим. Ако и вие имате „слаби ангели“ гледайте да излизате извън режима си  в определени часове. Яжте мазнини сутрин, за да можете да ги изгорите през целия ден, а въглехидрати по обяд. Това ще ви попречи да се отдадете на лека закуска през останалата част от деня и да налитате на захар след всяко хранене и в ранния следобед.

Обяд

Идеално време: между 13 -15 часа

За да поддържате здравословно тегло и да се предпазите от затлъстяване, трябва да минат 4-5 часа от първото ядене. Идеалното време за обяд е между 16-17 ч.

Разходка

Идеално време: Между 13:00 и 14:00 часа

Разходката в продължение на 20 минути, за предпочитане след обяд, може да ви помогне да останете активни и във форма. След обилно хранене телесната ни температура естествено се понижава и се чувстваме сънливи. Кратка разходка помага да се преодолее този проблем.

Почивка

Идеално време: Един час след започване на работа и един час преди края на деня

Изследователите предполагат, че за да останете концентрирани и продуктивни, трябва да направите две 15-минутни почивки по време на 8-часовия работен ден - първата един час след започване на работата и втората един час преди края на деня. Тези почивки не отменят 30-минутната обедна почивка.

Вечеря

Идеално време: Преди 20 часа

За оптимално здраве и тонус, най-добре е да ядете рано. Яденето на храна 3-4 часа преди лягане помага за поддържане на здравословно телесно тегло и избягване на храносмилателни проблеми. Ако искате да сте здрави и във форма, приемайте храна преди 20 часа вечерта.

Да научите нещо ново

Идеално време: Преди лягане

Ученето е непрекъснат процес, който ни помага да придобиваме знания и да се развиваме. Но ако искате информацията и уменията да останат в мозъка ви, поемайте ги малко преди да заспите. Качественият сън влияе върху вашето обучение и памет.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари