IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни, богати на цинк, които да ядете през зимата

4 декември 2020 16 30

Те съдържат и много други минерали, полезни за организма

IStockphoto

Цинк, селен, витамините D и C. Това са нещата, които трябва да приемате допълнително през зимата, за да имате здрав имунитет и да се предпазите от вируси. Те имат силно антиоксидантно действие, понижават възпалението в тялото и укрепват организма.

След като Доналд Тръмп обяви, че лечението му за коронавирус е включвало цинк, излязоха доста изследвания за благоприятното му влияние при COVID-19. Освен че намалява риска от респираторни заболявания, минералът се грижи за сърдечносъдовата система, подобрява състоянието на кожата и ноктите.

Вече ви разказахме по-подробно какво е действието на цинка върху имунната система и от какво количество се нуждае всеки от нас на ден. Ето защо нека разгледаме кои храни да ядем, за да си го набавим:

1. Тиквени семки

Сезонът на тиквите е есента, но сега те все още могат да се намерят на пазара, а и в магазините за ядки продават тиквени семки, които са източник на цинк.

тиквени семки

Pixabay

Само една четвърт чаша, пълна със семки, съдържа почти 25% от препоръчителното дневно количество цинк. Ето защо те са полезна храна за зимните месеци. Те съдържат и мастноразтворимите витамини Е и К, които предпазват сърдечносъдовата система.

По-добре е тиквените семки да се ядат сурови, защото печени губят една част от свойствата си.

2. Тофу

Използвано за заместител на сиренето от много хора, то е ценен източник на протеини, но ако се приготвя правилно. Предлага се в множество разновидности, голяма част от които са пълни с цинк. Едно средно парче тофу съдържа около 15% от необходимото количество за деня.

тофу istock

Istock

Освен протеини и цинк, в тофуто има още ценни вещества като желязо, магнезий и калций. Освен това съдържа девет незаменими аминокиселини.

3. Леща

Бобовите растения са идеалният продукт, чрез който да си набавим енергия през зимата. Може да ги използваме в супи, яхнии, както и за някои по-нестандартни ястия. Лещата е добър източник на цинк. В една чаена чаша има приблизително 15-20% от препоръчителния дневен прием на минерала.

леща Pixabay

Pixabay

Фибри, протеини, желязо и няколко други витамина и минерала, са другите хранителни вещества, които ще получите, консумирайки леща. Някои дори я смятат за суперхрана, защото тя спомага за укрепване на имунната система и повишава енергийния баланс на организма.

4. Кашу

Ядките трябва да присъстват в менюто ни този сезон. Кашуто например може да се използва за някои безглутенови сладкиши, за овкусяването на салати, при приготвянето на песто и за хапване между храненията.

ядки -

IStock

Освен че съдържа голямо количество цинк, в кашуто има още мед, фосфор, манган и магнезий. Тези микроелементи се грижат за много неща в тялото – от здравината на костите до здравето на сърцето.

5. Овесени ядки

Кой не обича овесени ядки с прясно мляко за закуска? Това си е класика за ядене сутрин. Може да съдържа повече въглехидрати и глутен, но е богато и на доста диетични фибри, които подобряват храносмилането.

Половин чаша сурови овесени ядки съдържа около 30% от дневното количество цинк. Освен на този минерал, те са богати и на магнезий и тиамин.

Може да попарите малко овесени ядки с топла вода, да ги сварите с прясно мляко, да приготвяте хляб или някакъв десерт с тях. Също така, накиснати в кисело мляко с малко чиа, се грижат за добрите бактерии в стомаха.

овесени ядки

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари