IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Артишок и неговите 5 ползи за здравето

9 март 2021 16 30

Този зеленчук не е много популярен, а е супер полезен

Istock

Артишокът е сред най-красивите зеленчуци на планетата и въпреки това, дори хората, които се хранят здравословно, понякога забравят за него. Определено този зеленчук не е нито сред най-често продаваните, нито сред най-често консумираните.

Съществуват обаче причини, подкрепени с изследвания, които трябва да ви убедят да добавяте по-често артишок в менюто си. Ако досега не сте купували и/или приготвяли артишок у дома.

Ето и 5 причини защо трябва да включите този зеленчук в менюто си:

1. Артишокът е голям източник на фибри. 100 грама от него съдържат почти 9 грама фибри, около една трета от необходимия ви дневен прием. В допълнение към поддържането на добро храносмилане, фибрите играят роля и в регулирането на нивата на кръвната захар и инсулина за стабилна, равномерна енергия. Фибрите също така хранят полезните чревни бактерии, свързани с имунитета, настроението и противовъзпалителните процеси.

2. Артишокът е богат на антиоксиданти. Концентрацията на антиоксиданти в една порция артишок е много голяма. Антиоксидантите играят роля в защитата на клетките от преждевременно стареене. Те също така ограничават увреждането на клетките.

3. Артишокът е богат на хранителни вещества. Един варен артишок със среден размер осигурява повече от 20% от препоръчителната дневна стойност за фолиева киселина (витамин В9) и витамин К, както и над 10% от препоръчителната дневна доза за витамин С, магнезий, манган и калий. Дефицитът на фолиева киселина се свързва с по-висок риск от депресия и проблеми с паметта. Витамин К спомага за правилното съсирване на кръвта, а също е необходим за формирането на костите и предотвратява риска от фрактури. Витамин С, който действа и като антиоксидант, е необходим за възстановяване на ДНК, имунната функция и производството на колаген. Доказано е, че магнезият помага в борбата с депресията, стимулира ученето и паметта и подобрява съня при жените. А за активните хора е доказано, че по-високият прием на магнезий подобрява силата, усвояването на кислород, производството на енергия и електролитния баланс. Манганът също така подпомага производството на колаген и здравето на костите. А калият е необходим за сърдечната функция, мускулните контракции и регулирането на кръвното налягане. Това е доста впечатляващ хранителен профил, особено за само 60 калории за цял артишок, който също така осигурява около 3,5 грама протеин.

4. Артишокът може да помогне за регулиране на кръвното налягане. В изследване от 2021 г., публикувано в списание „Допълнителни терапии в медицината“, се казва, че сред хората с високо кръвно налягане 12-седмично консумиране на артишок води до регулиране на кръвното. Екстрактът от листата на артишок може да помогне за здравето на черния дроб. Този екстракт също така намалява общия холестерол, „лошия“ LDL холестерол и нивата на триглицеридите.

5. Артишокът осигурява защитен пребиотик. Този зеленчук, който прилича на кръстоска между картоф и корен от джинджифил, е основен източник на инулин, пребиотик с множество предимства.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари