IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 по-здравословни алкохолни напитки, с които да замените бирата

8 май 2021 15 00

Избягвайте и коктейли, пълни със захар

IStockphoto

Алкохолът не е от най-здравословните ни избори в живота, но когато се употребява умерено, не ни вреди чак толкова. Сега навън все още не е толкова топло, но въпреки това много хора консумират бира. Дори и при затворени заведения, пенливата напитка се търси и е предпочитана от доста мъже и жени. Но тя не само подува корема, а води до напълняване и някои други отрицателни ефекти за организма. Но какво да правим, като толкова много я харесваме? Просто трябва да я ограничим или заменим с някоя друга алкохолна алтернатива.

„Трябва да изясним, че алкохолът всъщност е отрова. Така че не се опитваме да твърдим, че алкохолът сам по себе си е здравословен“, казва пред Insider диетологът Меган Кобар, специалист по метаболизма. Тя обаче цитира изследвания, според които поглъщането на 1-2 питиета на ден има ползи за сърцето и ни помага да релаксираме.

Ето няколко предложения за по-здравословни алкохолни напитки, с които да замените бирата:

1. Червено вино

червено вино,

То е номер едно в списъка. Причината е, че съдържа голямо количество антиоксиданти, които предпазват клетките в човешкото тяло от увреждане. От друга страна някои видове са пълни с полифеноли, които могат да насърчат здравето на сърцето.

Според множество изследвания, въпросните полезни вещества се съдържат и в бялото вино и розето, но в сравнение с червеното, при тях са в много по-малко съотношение.

Консумацията на червено вино е свързана с подобряване на:

- сърдечносъдовото здраве;
- костната плътност;
- здравето на мозъка.

Независимо какво точно червено вино пиете, то е доста по-полезно от бирата. Диетологът обаче препоръчва да търсите по-натурални вина, в които има по-малко добавки и заради това не са толкова дразнещи за черния дроб.

2. Шампанско

шампанско, наздравица,

Тази напитка, която купуваме най-вече за по-специални поводи като сватби, кръщенета, годежи, романтични срещи или откриването на търговски обекти е богата на фенолни съединения. Те са антиоксиданти, които могат да подобрят здравето на мозъка и да намалят риска от появата на деменция.

Проучване от 2013 г., данните от което са публикувани в Reading.ac.uk, показва, че гризачи, на които е давано шампанско, имат по-добра памет. Макар и тези констатации да не са потвърдени за човешкия мозък, изследователите вярват, че данните са обещаващи. Те съответстват на тези, получени при други храни, богати на антиоксиданти. И дават пример с боровинките.

3. Текила

текила, лимон,

Признайте си, напитката е доста коварна. Сипвана в малки чашки, в комбинацията с лимон и сол, като част от шотове, тя ни кара да прекалим с нея и на другия ден се чувстваме доста зле. Но някои изследвания показват, че консумацията на текила от агаве помага за усвояването на калция и подобрява костното здраве.

Все пак в сравнение с бирата, някои видове текила са доста по-нискокалорични напитки. Това обяснява д-р Кобар.

„Прозрачните ликьори като водка, текила и джин са с най-ниско съдържание на захар и калории. Те най-лесно се усвояват от телата ни“, пояснява специалистът.

4. Уиски

уиски, барман,

Някои казват, че ако ще пият алкохол, то по-добре да е истинско уиски. Подобно на червеното вино, то също има силен антиоксидантен ефект.

Според едно проучване, цитирано от Healthline, умерената употреба на алкохол плюс увеличения прием на антиоксиданти може да повлияе благоприятно и да намали риска от сърдечно заболяване. Все пак, с този вид алкохол също не бива да се прекалява, но е една идея по-подходящ от бирата.

5. Комбуча

комбуча IStock

Снимки: IStock

Тази напитка е ферментирала, получена от определен вид чай. Тя е със силно съдържание на алкохол, затова и се поставя наред до виното и текилата.

Има производители на така наречената твърда комбуча, която като алкохол съответства на бирата, но е доста по-полезна от нея.

Редовният прием на комбуча намалява кръвното налягане и нивата на холестерола. Освен това, подобно на напитки като кефир или вода с лимон, мед и джинджифил, подобрява храносмилането. Причината е, че в нея има натурални пробиотици, точно като тези в сока от кисело зеле.

Тъй като в някои по-силни комбучи няма никаква захар, тя е алтернатива на бирата откъм калории.

Бонус

Защо да избягвате бирата?

Тя е с високо съдържание на калории и конгенери – химически компоненти, които допринасят за махмурлука на другия ден.

„Бирата вероятно е последната в списъка ми с алкохоли, които потенциално биха могли да имат ползи за здравето“, казва още Меган Кобар. Тя посочва още, че е добре да избягвате и коктейлите, които са висококалорични, с добавени захари.

бира, пяна,

Pixabay

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари