IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 здравословни храни, които диетолозите мразят

14 май 2021 16 30

Някои не съдържат захари, но пък са доста калорични

IStockphoto

Случвало ли ви се е да си вземете някои неща от магазина, само и само защото сте чули, че са здравословни или сте ги видели в някоя реклама? Всъщност рафтовете в супермаркетите са пълни с такива – нисковъглехидратни, печени вместо пържени, без глутен, без захар, но това не означава, че на 100% са полезни за организма. Понякога се залъгваме в това, но те са пълни със захари, наситени мазнини и разни други добавки. Ето защо диетолозите не ги харесват и избягват да ги препоръчват.

Според проучване, цитирано от Еatthis, в САЩ често се среща да има неясна информация за количеството захар, сол и мазнини в някои често срещани продукти. А това подвежда потребителя, че са здравословни. Така например някои зърнени закуски, рекламирани като нискокалорични, са пълни с много повече калории. Изводът е да не пазарувате по етикетите или препоръките на някой познат, защото това, че той ви казва, че хлябът е пълнозърнест, не означава непременно, че е полезен за вас.

Ето няколко примера за храни, които диетолозите и специалистите по хранене мразят:

пазаруване в

IStock

1. Енергийни барчета

Протеиновите блокчета, които виждаме на касите на всеки супермаркет, са доста изкушаващи. Особено ако сме на диета и не сме яли нищо сладко. Те могат да ни дадат енергия между храненията, но работата е там, че съдържат доста калории. Това потвърждава и диетологът Андрес Айеста, според който като съдържание отговарят на това на шоколадови бонбони.

„Друга дума за енергия са калориите, но ако ги наречем калорийни барчета, никой няма да ги купува“, казва Джина Кийтли, диетолог от Ню Йорк. Тя посочва, че барчетата ни зареждат с енергия за кратко време, но не бива да се консумират всеки ден. Те могат да дадат сила на алпиниста в планината, но повечето съдържат голямо количество захар.

Някои блокчета са добър източник на протеини, но имайте предвид, че има разлика между тези, които съдържат естествена захар от плодове (като фурми например) и добавена захар, само за да са с по-добър вкус.

закуска киви,

IStock

2. Купешки смутита и сокове

Тук не става дума за смути или сок, който се приготвя във фреш бар на момента, а за онези, пакетирани, които можем да открием на рафтовете в магазина. Те изглеждат доста апетитно и цветът им ни кара да ги вземем, но са направени така, че да имат определена трайност. И според диетолога Шейна Джарамило, в тях едва ли има достатъчно фибри, от които тялото ни се нуждае, за да има здрав метаболизъм и поддържа конкретно тегло.

„Студено пресованите сокове са чудесни източници на хранителни вещества от плодовете и зеленчуците, но така премахвате фибрите, които засищат“, обяснява от своя страна Айеста. И добавя, че в купешките сокове има захар, която кара човек да огладнява по-бързо.

Ако искате смути или фреш, си направете, а не взимайте готов от магазина. Но освен него, приемайте и цели плодове и зеленчуци, като внимавате за количеството. Така например половин литър може драстично да вдигне кръвната захар и да натовари черния дроб.

3. Безглутенови лакомства

безглутенова диета

IStock

Не си мислете, че щом бисквитката е без глутен, тя няма да ви донесе излишни калории. Повечето печива с този етикет все пак са по-здравословни, особено за хора, които имат непоносимост към глутена, но същевременно са пълни със захар.

Дори някои безглутенови десерти имат повече захар, мазнини и калории от конвенционалните им аналози. Това не означава, че не можете да ги похапвате, но ако не сте непременно на диета без глутен, просто не ги купувайте. Освен всичко друго, те са и по-скъпи.

4. Алтернативи на месото

Има хора, които не ядат месо и намират начини да го заместят. В някои специализирани магазини има вегански колбаси или фалшиви пилешки хапки и соеви кръгчета за бургери.

Макар и понякога намаляването на консумацията на месо да е полезна за вашето здраве, важно е да знаете, че тези продукти невинаги са толкова здравословни, колкото изглеждат. Тези алтернативи са пълни с мазнини и натрий, като много често са силно преработени. Освен това повечето са висококалорични, споделя Айеста.

Според препоръките на Американската сърдечна асоциация, ако не ядете месо, търсете негови заместители, направени от бобови растения, които са най-добрият източник на протеини за вегетарианци.

веган -

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари