IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По ябълка на ден в менюто – как помага при липса на движение?

10 май 2021 10 30

Плодът е пълен с фибри и води до положителни промени

IStockphoto

Липсата на движение и консумирането на вредни храни са основните проблеми, които имат много хора, работещи от вкъщи по време на пандемия. А това води със себе си забавяне на метаболизма, напълняване, а понякога и по-сериозни проблеми. За да предотвратите това, консултантите по хранене и диетика съветват да включите в менюто си повече витамини, фибри и други полезни вещества, които може да си набавите чрез плодове и зеленчуци. Много от нас са свикнали да закусват с банан, който може да се приготвя по най-различни начини, но ако водят по-заседнал начин на живот.

Ако се чудите как да помогнете на храносмилателната система, когато не сте достатъчно активни, то включете по една ябълка в менюто за деня и скоро ще усетите разликата. Независимо дали сутрин, на обяд или между храненията, плодът ще се отрази положително на организма ви.

Има какви ли не сортове ябълки, всеки от които има своя хранителен състав. Някои са по-сладки, други пък по-кисели, като количеството на влакна в тях също варира.

По данни на Nutritiondata, в една средно голяма ябълка (154 г) има:

- 80 калории (5 от мазнини);
- 22 г въглехидрати или 7% от препоръчителния дневен прием;
- 0,5 г мазнини или 1% от препоръчителния дневен прием;
- 20 г захари;
- 4 г растителни влакна 18 % от препоръчителния дневен прием;
- 5 % от препоръчителния дневен прием на витамин С.

ябълка, плодове,

IStock

6 промени, които ще усетите, ако ядете по ябълка всеки ден, когато ви липсва движение:

1. Може да отслабнете

Редовната консумация на ябълки подобрява храносмилането, а с това човек може да отслабне, стига да приема достатъчно вода и фибри. Според проучване, публикувано в Appetite, хората, които ядат по няколко парченца ябълка преди хранене, се чувстват по-сити през деня и не прекаляват с яденето. Това доказва резултатът на участниците, които са намалили приема на калории с 200.

Тези, които не се движат достатъчно и искат да отслабнат, е хубаво да подобрят физическата си активност и да започнат да изяждат по една ябълка на ден. Ако режимът им е здравословен и балансиран, премахването на излишните килограми е напълно възможно.

2. Грижа за мозъка

Когато си стоим повече вкъщи, ние не можем да се изморим и понякога и да заспим. Тогава тялото започва да работи на други обороти и това се отразява зле на неврологичното ни състояние и мозъка.

Изследване от 2019 г. върху плъхове, публикувано в „Clinical Nutrition Experimental“, установява връзка между кверцетина, открит в ябълките, и неговите невропротективни ефекти върху ума.

Полезните вещества в ябълката поддържат невроните и подобряват работата на мозъка. Ето защо, когато сте по-напрегнати и трудно се концентрирате, хапвайте по малко ябълка и намерете време за чист въздух и разходка.

здравословна закуска,

IStock

3. По-добро чревно здраве

Всеки от нас поне веднъж е имал проблем със стомаха за една година пандемия. Поради притеснение, хапване на вредни храни и прекаляване със сладкото понякога, ние се лишаваме не само от фибри, а и други нутриенти като витамини, минерали и антиоксиданти. За да предотвратим подуване, запек, болки в корема и други, може да похапваме ябълки.

Пектинът, открит в плода, е естествен пробиотик, който се грижи за здравето на червата. Така че, ако имате лошо храносмилане, набавете си полезни влакна като включите по 1 ябълка в менюто за деня.

4. По-малък риск от диабет тип 2

Редовната консумация на ябълки оказва положително въздействие върху тялото и намалява риска от диабет тип 2. Проучванията показват, че тези, които ядат по ябълка всеки ден, могат да получат диабет тип 2 с 28% по-малко в сравнение с тези, които я пропускат.

Все пак някои ябълки съдържат твърде много захари. Ето защо, ако имате инсулинова резистентност или сте предразположени към диабет, яжте от зелените сортове, които са по-кисели и не толкова сладки в сравнение с червените.

ябълка, жена,

5. По-нисък холестерол

Фибрите в ябълките играят огромна роля за понижаване на нивата на холестерола в тялото, пише Eatthis. Изданието цитира проучвания, според които пиенето на ябълков сок (натурален) няма същия ефект върху холестерола, както консумирането на пресния плод. Това кара учените да вярват, че разтворимите фибри са основен фактор за понижаване на холестерола.

Ако имате проблеми с холестерола, яжте по 1 ябълка на закуска, за предпочитане на гладно.

ябълки и

IStock

6. Добре работеща имунна система

Приемът по 1 ябълка на ден ще помогне и за засилване на имунната система, която по време на пандемия е най-уязвима. Благодарение на кверцетина, открит в кората на плода, защитните сили на организма се повишават. Ето защо не бива да го белите, а да го измивате добре предварително и хапвате с удоволствие.

Въпросното вещество не само повишава имунитета, но и намалява възпалението, с което предотвратява развитие на инфекция.

Този материал има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари