IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина да ядете банани и да отслабвате

29 май 2021 15 00

Този плод е много полезен за тялото

Снимка: Istockphoto

Обратно на повечето схващания, бананите не са толкова калорични и не са враг на вашия здравословен режим. Точно обратното. Ако се ядат по правилния начин, те са полезни, тъй като съдържат фибри и имат ниско съдържание на мазнини, което ги прави отлична закуска след тренировка. Единственият проблем с бананите е високото съдържание на въглехидрати, което е най-вече отговорно за лошата им репутация сред хората, които са на диета.

Един средно голям банан съдържа 105 калории и 27 грама въглехидрати. Освен това е с ниско съдържание на протеини. Но пропускането на този плод от вашата диета поради тези фактори може да ви лиши от невероятните ползи за здравето. Ето и как можете да хапвате плода, без да се притеснявате, че ще навреди на процеса ви на отслабване.

Бананова овесена каша за закуска

Независимо дали се опитвате да отслабнете или не, никога не пропускайте закуската си. Тя е първото и най-важното хранене за деня. След сън, тялото ни се нуждае от енергия, тъй като в стомаха не е влизало нищо през последните 10-12 часа. Тогава можете и да си позволите добри въглехидрати, тъй като трябва да сте сити и да имате достатъчно енергия да стартирате деня. Хубаво е закуската ви да е богата на протеини и фибри и дори на въглехидрати и други хранителни вещества, което може да намали консумацията на калории през целия ден. Бананът е с високо съдържание на нишесте и калий, които могат да дават усещането за ситост и мигновена енергия. Ако добавите овесени ядки, кисело мляко и чиа, ще имате от всички хранителни макрогрупи и ще си направите една пълноценна и вкусна закуска.

Банан с ядково масло или ядки

Много експерти се съгласяват, че бананът е идеалната закуска преди и след тренировка. Той е богат на глюкоза, която дава незабавна енергия, много необходима след интензивна тренировка. Освен това съдържанието на калий в него може да помогне за предотвратяване на мускулни крампи и замаяност след тренировка. Помага за бързо възстановяване на мускулите, което ви подготвя за следващата сесия за изпотяване. Но този жълт плод е с ниско съдържание на протеин, хранителна макросъставка, която е от съществено значение за изграждането на мускулите. За да компенсирате това, вземете един среден банан с малко ядково масло или шепа ядки.

Смути с незрели банани

Според проучванията съдържанието на нишесте в бананите също може да помогне за засилване на метаболизма ви. Смята се, че дори съдържанието на калий в тях регулира трансфера на хранителни вещества в клетките, което може да ускори метаболизма. Проучване, публикувано в списание Nutrition & Metabolism, разкрива, че заместването на само 5% от въглехидратите през деня с източник на устойчиво нишесте като банана, може да увеличи изгарянето на мазнини след хранене с 23%. Тъй като незрелите банани съдържат най-много нишесте, най-добре е да ги включите във вашата диета. Но те са леко горчиви, така че могат да се добавят в смутита с малко мед и ядки и да им се наслаждавате след тренировка или в средата на деня, за да предотвратите прегладняване.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари