IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво причинява хронична болка в гърба?

31 май 2021 08 30

Ето кои са 5-те най-чести виновници за това състояние

Istock

Много хора изпитват постоянна, тъпа, остра или пронизваща болка в гърба. Други усещат изтръпване или парене. Ако имате хронична болка в гърба, значи страдате и от постоянен дискомфорт и сигурно понякога се чудите как точно стигнахте дотук.

Някои хора с подобно страдание се опитват да си спомнят дали не са имали някаква стара спортна травма, или травма от падане, които да са им оставили трайни щети.

Други хора се притесняват, че хроничните им болки в гърба са причинени от някакво заболяване. Трети го отдават на някакво рязко движение.

И така, кои са някои от основните причини за хронична болка в гърба?

Симптомите на хронична болка в гърба обикновено се появяват постепенно и са дълготрайни, като се задържат повече от шест седмици. Хроничната болка обикновено не се причинява от конкретно събитие или нараняване, нито пък просто изчезва без лечение. Тя се различава от острата болка в гърба, която обикновено се появява внезапно и отшумява в рамките на две до шест седмици. И тъй като хроничната болка е дълготрайна, тя често ви кара да избягвате физическа активност или да компенсирате по други начини, което всъщност може да влоши болката ви в дългосрочен план.

Изследванията показват, че осем от 10 души ще изпитат някакъв вид болки в гърба през своя живот. От тези, които имат болки в гърба, една десета са с хроничния вид.

Хората често мислят, че едно събитие или нараняване са виновни за техните хронични проблеми с гърба. Но истината е, че рядко една основна причина може да бъде идентифицирана, а обикновено има няколко основни състояния, които могат да допринесат за хроничната болка. Ето и кои са те:

1. Обездвижване на мускулите на гърба

Декондиционирането на мускулите, наричано още мускулна атрофия, е една от най-честите причини за хронична болка в гърба. Това обездвижване се случва, когато на мускулите на гърба ви им липсва сила и стабилност. Това се появява с напредването на възрастта, както и от липса на физическа активност. Ако гърбът ви боли или наскоро сте се наранили, вероятно сте започнали да избягвате определени дейности. В краткосрочен план често се препоръчва модифициране на вашите дейности или избягване на неща като вдигане на тежко, за да облекчите болката. Но прекаленото бездействие може да доведе до свиване и отслабване на мускулите. Когато това се случи, мускулите на гърба ви може вече да не могат да поддържат тежестта ви както обикновено, което може да доведе до болка или да ви направи по-податливи на нараняване. Затова е хубаво да правите упражнения за гръб винаги, когато можете.

2. Неправилна стойка или механика на тялото

Лошите навици могат да натоварят гръбнака ви и меките тъкани около него. С течение на времето този многократен стрес може да разгради структурните компоненти на гръбначния ви стълб. Позата на тялото ви, както и всяко негово движение зависят и от работната ви среда. Ако вашата работа изисква редовно повдигане или повтарящи се движения, възможно е да изпитвате хронична болка в гърба. На офис служителите, които седят на бюро дълги часове, с течение на времето им отслабват бедрата, както и подколенните им сухожилия, което води до болки в кръста. Ако забележите, че се прегъвате над клавиатурата, не се учудвайте, ако развиете кифоза. Това прекомерно изкривяване на гръбначния стълб често се свързва с хронична болка в гърба.

3. Генетика и стареене

С напредването на възрастта телата ни се променят и болките могат да станат все по-чести. Губим мускулна сила и дисково пространство в гръбначния стълб. Разбира се, този естествен процес на стареене може да бъде ускорен от другите състояния, причиняващи хронична болка, за които говорим в тази статия.

4. Травматични събития

Събития като автомобилни инциденти, падания върху лед, инциденти с подхлъзване и други подобни събития, могат да ускорят процеса на стареене на гръбначния стълб и да предизвикат поява на хронична болка. Тези събития могат да доведат до свръхкомпенсиране на движенията поради нараняването.

5. Повтарящи се ежедневни дейности

Всекидневните малки неща, които правим, могат да окажат голямо влияние върху количеството стрес, което нанасяме върху телата си. Примерите включват шофиране или седене за дълги периоди от време, повтарящи се движения, като навеждане или писане, повдигане, както на малки, така и на тежки предмети (включително и на деца), спане в странно положение или на стар, неподходящ матрак.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари