IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Череши – 7 неща, които не знаете за вкусния плод

24 юни 2021 12 30

От намаляване риска от рак до помагане в борбата с диабет

Снимка: Pexels

Въпреки че всички плодове са полезни и си струва да ги забележите, има един летен изкусител, който има по-впечатляващи ползи за здравето. Говорим за сладките череши, които привличат вниманието ни със своя яркочервен цвят и винаги ни карат да си купуваме повече, отколкото можем да изядем.

Тези вкусни плодове имат и доста добра хранителна стойност – получавате 1,5 грама протеин, 3 грама фибри и куп витамини и хранителни вещества, събрани в 140 грама череши. Но те са свързани и с много повече здравословни ползи от това. Тези плодове могат да намалят риска от оксидативен стрес и дори да подобрят съня.

„Черешите са невероятна ароматна опция за смутита, парфе с кисело мляко или забавна добавка към салата“, казва Бет Уорън поред Women's Health. Може също така да ги добавите към извара, овесени ядки или печени изделия. Ако пък не можете да изядете за няколко дни цялото количество, което сте закупили, и се притеснявате черешите да не се развалят, може да ги замразите. След това може да ги загреете в тенджера, да ги смесите със семена от чиа и канела и си имате прекрасен здравословен десерт.

Освен че са много вкусни и подходящи за всякакви ястия, черешите са полезни и за здравето

1. Предпазват от бръчки

Черешите са заредени с витамин С и други антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в тялото ви. „На клетъчно ниво оксидативният стрес е процес, който уврежда нашите клетки и потенциално нашата ДНК“, обяснява Саманта Касети. Той играе огромна роля в процеса на стареене и дори може да доведе до фини бръчки.

Разбира се, може да направите много неща, за да предотвратите преждевременната поява на бръчки, като носите редовно слънцезащитни продукти и водите по-спокоен начин на живот. Все пак добавянето на сладки череши към вашата диета със сигурност няма да навреди и дори може да ви помогне в борбата с бръчките.

2. Намаляват риска от рак

За да разберете този ефект, ще ви трябва малко повече информация за черешите. Те съдържат полифеноли, които са полезни съединения, които получавате от определени храни на растителна основа. Има няколко изследвания, от резултатите на които може да се предположи, че тези полифеноли могат да имат противоракови ползи.

мъфини с

Снимка: iStock

Едно проучване от 2019 година атакува клетки на рака на гърдата с екстракт от тъмна сладка череша и установява, че то инхибира растежа на раковите клетки с 50%. Друго изследване от 2020 година пък показва, че същият този екстракт не позволява на раковите клетки да растат. „Ако сте изложени на риск от някои видове рак, преминаването на диета с богато съдържание на антиоксиданти като фенолни съединения би могло да помогне, тъй като тези съединения могат да се борят със свободните радикали, които причиняват увреждане в тялото“, казва Кери Ганс пред Women's Health.

Разбира се, черешите сами по себе си едва ли ще ви отърват от риска от рак, но редовното им похапване може да намали тази опасност. Към това трябва да добавите и други здравословни фактори като редовното движение и избягването на пушенето.

3. Помагат с кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да причини много неприятности – от повишаване на риска от сърдечен удар до увеличаване шансовете за инсулт. Но сладките череши имат някои елементи, които могат да помогнат за намаляване на този риск, като всичко отново се свързва с полифенолите.

„Черешите са богати на защитни полифенолни съединения, които са свързани с по-добри нива на кръвното налягане“, казва Касети. Тези съединения увеличават производството на азотен оксид и спомагат за подобряване функцията на клетките, покриващи кръвоносните ни съдове. Това им помага да се разширят и да се отпуснат, така че кръвта да може да тече по-ефективно, което води до по-здравословни нива на кръвното налягане.

4. Намаляват риска от деменция

Когнитивният спад е едно от нещата, за които всъщност не мислите докато не остареете, но дейностите, които правите сега могат да ви повлияят след време. Черешите съдържат антоцианини – клас полифенолни антиоксиданти, които им придават тъмночервения цвят. „Многобройни проучвания свързват по-добрата мозъчна функция и уменията за запомняне с по-високи нива на прием на антоцианин“, казва Касети.

Всъщност черешите правят няколко неща. Те намаляват възпалението и противодействат на оксидативния стрес в мозъка, което може да повиши риска от болестта на Алцхаймер и други видове деменция.

5. Намаляват риска от сърдечни болести

Касети казва, че тази полза е свързана с антоцианините. „Хроничното възпаление допринася за развитието на плака в лигавицата на кръвоносните съдове, което може да намали притока на кръв и да доведе до втвърдяване на артериите“, обяснява тя. Антиоксидантите в сладките череши помагат на кръвоносните съдове да са отпуснати и влияят на процеса, който позволява на кръвоносните съдове да се разширят, което води до по-здравословни нива на кръвното налягане.

Не само това, поддържането на ниски нива на възпаление помага да предпазите кръвоносните си съдове от образуването на плака в тях, казва тя. В резултат на това ще имате намален риск от сърдечни заболявания.

сладко от

Снимка: iStock

Разбира се, само яденето на сладки череши през целия ден няма да премахне риска от сърдечни заболявания. „За цялостното здраве и здравето на сърцето ви е важно също да ядете други хранителни пълноценни храни, да останете активни, да спите достатъчно и да намерите здравословни начини за справяне със стреса“, казва Касети.

6. Борят се със захарния диабет

Голяма част от световното население всъщност не знае, че страда от диабет. Освен това, много от нас имат преддиабетно състояние, което причинява висока кръвна захар, но не достатъчно висока, за да се квалифицира като диабет.

Ето какво значи диабет тип 2, който е най-често срещаният: Когато имате това заболяване, вашите клетки стават устойчиви на инсулин, който помага за транспортирането на захар до клетките ви. В резултат на това развивате висока кръвна захар, което може да доведе до всякакви здравословни проблеми, включително сърдечни и бъбречни заболявания.

Полифенолите, като тези, открити в сладките череши, са показали, че спомагат за подобряване на чувствителността към инсулин, което означава, че клетките ви са по-отзивчиви към действията на инсулина, така че глюкозата да може да се приема от клетките ви и да се използва за енергия.

7. Помагат за по-добър сън

Сладките череши съдържат мелатонин, хормонът, който контролира цикъла ви сън и събуждане. „Когато мелатонинът се повиши, се чувствате сънливи и когато падне, е време да се събудите“, обяснява Касети. Всички дейности, с които се справяте през деня, могат да объркат процеса, като например да не сте изложени на слънчева светлина сутрин или да прекарвате твърде много време на телефона си преди лягане.

череши, устни,

Снимка: iStock

Но добавянето на повече богати на мелатонин храни, като череши, към вашата диета е начин за насърчаване на по-добър сън. Плюс това, изследванията показват, че хората с безсъние имат по-високи нива на оксидативен стрес, така че е възможно също така антиоксидантите в черешите да помогнат за противодействие на това увреждане, за да помогнат със съня.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари