IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездни диети – спазва ли режим Григор Димитров?

20 октомври 2021 12 30

Българинът има „мръсен ден“

БГНЕС

Парченце от любимия шоколад е онова, заради което Григор Димитров може да развали режима си. Ако му се хапва, може да прегреши с него дори през нощта, без да има никакви угризения. Освен любимите гозби на мама, обича да хапва и ястия, които е приготвил сам, стига да има повече свободно време. Това признава българинът в интервю за Food Court – рубрика на АTP, в която известни тенисисти разказват за хранителните си навици и нещата, които консумират с удоволствие.

След прекрасното си представяне на турнира в Индиън Уелс, Гришо, който достигна до полуфиналите в Калифорния, мина доста напред в световната ранглиста и вече е на 21 място. Трябва му съвсем малко, за да попадне в Топ 20.

В момента Димитров си е дал кратка почивка. Отказвайки се от излизане на корта в Антверпен, той ще има малко време, за да презареди за срещите си във Виена. И именно в този промеждутък той сподели спазва ли някакъв режим преди важен турнир.

Как Григор Димитров поддържа своята форма?

Чиста и разнообразна храна без ограничения

„Всеки ден ни обграждат какви ли не изкушения под всякакви форми. Аз обичам да опростявам нещата“, казва тенисистът, споделяйки, че израствайки в България, е свикнал да яде доста семпла храна. И признава, че е израснал в Хасково, където семейството му винаги е имало пресни зеленчуци. Освен тях, яде пиле, риба и въобще, не се ограничава от определени храни, а по-скоро се придържа към разнообразието.

Нашенецът споделя още, че следва конкретни насоки, дадени му от специалисти през годините, като понякога променя по нещо:

„Ако си спортист или просто се опитваш да следваш режим, за да влезеш във форма, е важно да се съсредоточиш върху това какво можеш да ядеш. Например ако си направиш кръвен тест и видиш кои храни не ти понасят, кои от тях организмът ти преработва добре и кои – не толкова. Това ти предоставя насоките, които да следваш, и на базата на тази информация си изготвяш меню за седмицата“.

Стриктен режим с някои прегрешения – преди турнир

На въпрос дали има по-различно меню преди турнир, Димитров отговаря, че винаги има конкретен режим, но не изпада до крайности.

„Когато си спазвал стриктна диета в продължение на четири или пет седмици, със сигурност ще дойде момент, в който през нощта ще си мислиш как умираш за парченце шоколад. Аз си казвам: Давай, хапни си! Нищо няма да се обърка от едно парченце шоколад. Да се бориш с подобни усещания може да е много изтощително от психологическа гледна точка, така че защо ти е да го правиш?“, разкрива той, добавяйки, че от време на време си прави малки награди, за да се почувства добре.

„Мръсен ден“ от време на време

Гришо признава, че понякога му се ще да си хапне вредна храна. Ето защо има така наречения „мръсен ден“, в който му е разрешена, но той не е всяка седмица.

„За самия теб е хубаво да не си прекалено обсебен от това какво, кога и колко ядеш. По принцип се храня доста здравословно, но не съм прекалено извисен за бързото хранене. От време на време си позволявам да хапна пакет желирани мечета. Сега, когато съм в Калифорния, прибягвам до In-N-Out Burger. В това се изразява „мръсният“ ми ден...“, обяснява Димитров.

Вместо плодове – енергийни барчета на корта

Докато някои колеги на Григор обичат да похапват плодове на корта, той разчита на други неща, за да си набави енергия за кратко време.

„Не мога да ям банани. Просто не ги понасям. Това е единственият плод, който изобщо не харесвам“, коментира той и изтъква, че вместо тях разчита на сурови барчета.

Готвене у дома + удоволствие от яденето

По думите на българина, той обожава да готви, а ако има компания – още по-добре:

„Харесва ми да готвя заедно с някого. С близките и приятелите ми готвим почти всяка вечер. Напоследък правим много барбекюта и се научих да приготвям страхотни пържоли. Наслаждавам се на цялото изживяване. Харесва ми енергията, която се усеща, когато всички правим нещо заедно“.

Любимият на Лолита Османова обича да прави най-различни салати, като често експериментира със съставките. „По турнирите ям паста почти всеки ден, така че бих могъл да кажа, че съм усвоил и нейните тайни. Много харесвам паста „Ньокки“ и наскоро намерих чудесна рецепта за нея“, продължава тенисистът.

Гришо посочва, че се наслаждава не само на готвенето, но и на дегустирането, като се опитва да се усъвършенства в печенето на фурна. „Проблемът в случая е намирането на време за това, защото постоянно имам чувството, че нямам такова“, отсича Димитров.

Най-вкусната храна – на майка му Мария

Нашенецът често посещава луксозни ресторанти в Монако и градовете, в които отсяда заради турнирите. Разбира се, там често компания му прави Лолита Османова, която също има своя вкус за храна. Но попитан кое е най-вкусното ястие, той говори за родния дом и България.

„Естествено, готвенето на майка ми за мен е най-доброто, защото дори когато не съм гладен, нейната храна изостря апетита ми. За мен това е еталонът“, категоричен е той.

Иначе, преди турнир, когато е на чуждо място, винаги опитва от местната кухня.

Кулинарните умения на Лолита – в тайна

Наскоро красивата приятелка на българина се отбеляза от известна пицария в Ню Йорк, любима на семейство Бекъм. Тя сподели снимка в Instagram, на която виждаме как приготвят пица в пещ – точно зад гърба ѝ.

Явно гаджето на Гришо също има някои слабости, сред които е и тестеното изделие. Но как се справя в кухнята и има ли специални предпочитания, нейният любим така и не разкри.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Klara ( преди 2 години )
Сладур, ако ми прави палачинки без тениска, всеки ден ще ги ям! Лолита едва ли е хващала тигана :)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар