IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни преди сън за слаба фигура

28 май 2022 16 30

Те повишават метаболизма

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Често срещано е схващането, че похапването късно през нощта, особено близо до лягане, може да провали опита ви за отслабване. Но според друга теория лягане на гладно също може да саботира вашата цел за отслабване. Гладът нарушава съня ви през нощта и ви кара да се събуждате сутрин прегладнели. В резултат на това ядете повече и често правите нездравословен избор на храна. За да можете уверено да следвате режима си, е по-добре да си лягате сити.  И все пак е важно да подбирате каква храна да консумирате преди сън, така че да не навреди на вашия здравословен план за отслабване. Ето и няколко добри идеи в тази посока: 

Кисело мляко/йогурт

С високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории, киселото мляко е изключително засищащо и може да ви помогне да изградите мускули, дори когато спите. Приемането на чаша кисело мляко преди лягане може дори да подобри процеса на храносмилане. Изследване, публикувано в American Journal of Physiology, предполага, че яденето на кисело мляко през нощта точно преди сън може да стимулира синтеза на протеини. Това може да помогне за растежа и възстановяването на мускулите. Освен това микроелементите в него могат да помогнат при отслабване.

Филийка с фъстъчено масло

Ако търсите нещо по-засищащо, хапнете 1 или 2 филийки пълнозърнест хляб с малко фъстъчено масло. Богати на протеини, фъстъците могат да помогнат за възстановяване и регенерация на мускулите. Те също са с високо съдържание на триптофан, аминокиселина, която ви приспива. Когато се комбинира с пълнозърнести храни, тялото ви може лесно да абсорбира аминокиселината във фъстъка поради наличието на витамин В. Двата хранителни продукта също могат да засилят метаболизма ви и да ви помогнат да изгорите повече калории сутрин.

Бадеми 

Ядките винаги са добро решение, особено бадемите. Шепа бадеми, ще ви заситят, без да ви стане тежко и ще ви осигурят много хранителни вещества. Тези ядки помагат да намалите и мазнините в областта на корема, а също така да ви помогне да поддържате общия индекс на телесна маса. Приемайте не повече от шепа несолени, накиснати и обелени бадеми през нощта за по-добри резултати.

Банани 

Смята се, че бананът е враг на отслабването, защото съдържа много въглехидрати и  немалко захари. Но всъщност той е зареден с хранителни вещества, които могат да ви помогнат да спите спокойно през нощта и дори да ви помогне отслабнете. Съдържанието на фибри в него може да ви засити за по-дълго време, акият и магнезият в плода помагат на мускулите да се отпуснат и ви освобождават от стреса. 

Извара 

Изварата е друга идеална закуска преди лягане за всички, които се опитват да намалят килограмите си. Богата на казеин, изварата може да ви засити много добре, а също така може да бъде от полза за възстановяване и регенерация на мускулите. Освен това съдържа и триптофан, аминокиселина, която може да ви помогне да заспите по-бързо. Проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, показва, че приеманетосамо на само 2 супени лъжици извара 30 минути преди лягане може да ускори метаболизма ви и да подобри цялостното ви здравословно състояние.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари