IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога горим повече мазнини – сутрин или вечер?

27 септември 2022 08 30

Ново проучване дава отговор при дамите

Снимка: The Lazy Artist Gallery, Pexels

Снимка: The Lazy Artist Gallery, Pexels

Лятото вече официално приключи и е време да се завърнем към стария си начин на живот. Това включва правилно хранене, отказване от вредните напитки и храни, повече движение и включване на тренировки в ежедневието ни. Горенето на калории винаги е била една от основните теми след летните почивки, като всеки от нас търси начин по-бързо да се отърве от излишните килограми.

Вечният въпрос обаче е кога точно се горят повече калории – сутрин или вечер?

Всеки от нас има различна рутина за тренировки, като някои успяват да станат рано преди работа, да направят упражненията си, да се изкъпят и да тръгнат към офиса. Други обаче са върли противници на ранното ставане, оставяйки тренировките за вечерта. Независимо от кой тип сте, важното е да се движите и да увеличите физическата активност, особено ако работите на бюро.

Ако обаче искате да горите максимално повече калории, ново проучване ви препоръчва да тренирате сутрин. Според учените, тогава жените губят повече мазнини около кръста, като в същото време подобряват кръвното си налягане.

фитнес, тренировки,

Снимка: iStock

Изследователите са тествали показателите на здравето, силата и издръжливостта при мъжете и жените, разделяйки ги на две групи. В едната група участниците са тренирали четири пъти седмично сутрин в часовете между 6:00 и 8:00, а в другата са тренирали вечер между 18:30 и 20:30. От 65 участници, половината са били жени.

Тренировките били еднакви, състоящи се от вдигане на леки тежести, интервална тренировка за 35 минути, йога или пилатес, тичане или аеробни упражнения. Проучването продължило 12 седмици, като в края му всички участници се завърнали с по-добра форма, независимо от начина на трениране.

Но голямата разлика е била при дамите. Тези, които са тренирали сутрин, са забелязали спадане на мазнините със средно 3% повече от тези, които са правили вечерни тренировки. Първата група също така описва със 7% повече намаляване на мазнините около корема и значително спадане на кръвното налягане.

HIIT тренировки

Снимка: iStock

Дамите, които са тренирали вечер обаче, са забелязали със 7% по-голямо увеличение в мускулите на горната част в сравнение с тези, които са тренирали сутрин.

„Въз основа на нашите открития жените, които искат да намалят коремните мазнини и кръвното налягане, като в същото време увеличат силата на мускулите на краката, трябва да тренират сутрин. Жените, които се интересуват от увеличаване на мускулната сила и издръжливост в горната част на тялото, както и подобряване на цялостното състояние на настроението и приема на храна, вечерните упражнения са предпочитаният избор“, казват учените.

Според тях, вечерните упражнения са идеални за мъже, които се интересуват от подобряване на здравето на сърцето и метаболизма, както и емоционалното благополучие.

йога, постелка,

Снимка: iStock

Що се отнася до господата, тренировката вечер е по-ефективна за понижаване на нивата на холестерола им. Вечерната група е изгорила 28% повече мазнини като цяло в сравнение със сутрешната. Все пак силата и издръжливостта остават относително еднакви и в двете групи, независимо от времето на деня, в което са се извършвали упражненията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари