IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за Тантум Верде Форте

10 ноември 2022 16 00

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Някои части на човешкото тяло са по-податливи от други и често може да се усети дразнене, дискомфорт или болка при тяхното недобро здравословно състояние. Гърлото е едно от най-уязвимите такива, като често може да се усеща възпалено и зачервено, което предизвиква раздразнение при преглъщане и неудобство за човека.

В интернет можем да открием много съвети за лечение на болно гърло. Понякога могат да се използват народни лекове – пиене на билкови чайове, хранителни добавки, натурални съставки, правене на компреси, но това невинаги дава положителни резултати и лигавицата остава раздразнена.

Екипът на онлайн аптека Galen Pharmacy предоставя важна информация относно Тантум верде спрей за гърло – начин на действие, употреба, съставки.

Какво представлява Тантум Верде Форте и за какво се използва

Много често болките и червеното гърло се дължат на патогенни бактерии, проникнали и развиващи се в устната кухина, които вследствие на своето размножаване и растеж, причиняват инфекции и могат да прераснат в болестни състояния, да се появят гнойни налепи и дори кашлица. Тантум Верде е аерозолен спрей, който действа двуфакторно – обезболяващо и антибактериално.

Тантум Верде е ефикасно лекарство за елиминиране на болката, което действа противовъзпалително и чрез локалното си приложение се усвоява в лигавицата и бързо проявява антисептичното си действие. Можете да използвате и при следните други случаи:

  • При възпалени венци – има доказано положително действие и при възпалителни процеси, протичащи в областта на венците;
  • Като превенция след вадене на зъб – антибактериалното действие на активното вещество бензидамин действа благоприятно върху пресни рани;
  • При възпаление на ларинкса и загуба на глас;
  • При възникнали нарушения вследствие на проведена лъчева терапия.

Бензидаминовият хидрохлорид има нестероиден характер.

Как действа Тантум Верде спрей

При впръскването на спрея чрез дюзата на аерозола, съставките, участващи в него, помагат на болното гърло да понижи чувствителността си и да осигури на ползвателя по-безболезнено и безпроблемно преглъщане. Бензидаминът действа обезболяващо и противовъзпалително, като се абсорбира от лигавицата. По този начин наличната инфекция се овладява, а проблемното място изтръпва и след това се облекчава.

Как и колко се прилага Тантум Верде Форте

Продуктът, под формата на спрей, се впръсква в гърлото чрез натискане на аерозолния спрей. Благодарение на силната струя, която се активира при натиска, 0,17 ml от разтвора попада локално върху възпаления участък и се усвоява веднага.

Важно е при количеството, което прилагате, да съобразите лекарските предписания, както и тези от производителя, описани в листовката и на опаковката. Счита се за най-оптимално Тантум Верде да се впръсква между 2 и 4 пъти при слабо изразени инфекции, простуда, грип и настинка, а при състояния на ларингит, фарингит и ангина, да се увеличи с още два пъти – до 6 пъти за денонощие.

Лекарственият продукт се състои от флакон, дозираща помпа и дюза, която впръсква разтвора. Необходимо е при отваряне на опаковката да завъртите дюзата, като тя трябва да образува прав ъгъл. След това следва да я поставите в устната си кухина и да я насочите към проблемните и болезнени участъци, като впръскате струята чрез натискане на помпата.

Какво съдържа спрей Тантум Верде

Една опаковка Тантум Верде съдържа 100 ml готов спрей, служещ за впръскване в гърлото. Активното вещество, което участва в състава на лекарствения продукт, е бензидаминов хидрохлорид. Бензидаминът действа противовъзпалително и болкоуспокояващо, като действието му е локално. Съдържанието му е 0,3%. Бензидаминовият хидрохлорид няма агресивен характер, но същевременно прониква и се усвоява качествено в огнището на възпалението чрез меките тъкани и лигавицата. Действа противогъбично и дава резултатност срещу голям брой микроорганизми, като потиска производството на възпалителни цитокини.

Като други съставки се посочват: етанол 96%, захарин, пречистена вода, глицерол, ментов аромат, полиоксил 40 хидрогенирано рициново масло, метилпарагидроксибензоат.

Възможни нежелани реакции при спрей Тантум Верде

Въпреки че рядко се получават странични ефекти и нежелани реакции, все пак има ниска процентна вероятност това да се случи, когато употребявате спрей Тантум Верде. Редки такива, които се случват на 1 от 10 000 души, се изразяват в следните дискомфортни състояния:

  • Парене;
  • Гадене и повръщане.

Възможна е проява на алергична реакция, в резултат от свръхчувствителност към някоя от съставките. Честотата им е неизяснена.

В изключително редки случаи, за които почти не се съобщава, може да се прояви тежка алергична реакция, под формата на анафилактичен шок, водещ със себе си симптоми като затруднено дишане, стягане, изтръпване и болки в гърдите. Може да се появи оток на езика, устните или лигавицата, което изисква незабавна лекарска намеса.

На какво да обърнете внимание преди употребата на спрей Тантум Верде

Важна характеристика, с която трябва да бъдете наясно, когато употребявате спрей за гърло Тантум Верде Форте, е че дискомфортът от изтръпване непосредствено след впръскване не е алергична реакция, а определя начина на действие и отминава бързо, в рамките на няколко минути.

Специалистите съветват, независимо, че този продукт се продава достъпно без лекарско предписание, да се посъветвате предварително с лекар за употребата му, както и да се съобразите със състава. При алергична реакция към някоя от посочените съставки, не използвайте спрея.

В случай на бременност, трябва да се посъветвате със своя лекуващ лекар, който да прецени състоянието ви и дали е възможно да употребявате лекарствения продукт. Ако сте бременна съгласувайте задължително дозировката с професионалист.

Лекарството Тантум Верде под формата на спрей може да се употребява и е съвместимо с други лекарствени продукти и медикаменти. Няма данни за противовъздействие.

Тантум Верде спрей е предназначен за временно ползване. Ако използвате повече от седмица, а симптомите на зачервено и болезнено гърло не отшумяват, следва да се свържете с вашия лекар, който да прецени дали да преустанови или да продължи лечението и дали да комбинира или замени с други медикаменти.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари