IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здрава и силна имунна система – 6 полезни храни

4 февруари 2023 10 30

Добавете тези продукти към списъка си за пазаруване

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Имунитетът е важен през цялата година, но изглежда се превърна в още по-гореща здравна тема заради пандемията. И винаги е особен интерес, когато настъпи сезонът на настинките и грипа. За щастие е възможно да се предпазите от подсмърчане и болнични дни чрез поддържане на здрава имунна система с няколко ежедневни навика.

Един от най-добрите начини за здрав имунитет е чрез хранене и разумни хранителни навици. Приемането на имуностимулиращи храни и пиенето на определени напитки не е просто ефективно, но е по-лесно и по-вкусно, отколкото си мислите.

Защо храненето е важно за имунитета?

Ако искате да оптимизирате имунната си функция, чудесно е да започнете от вашата диета. Храненето е основен фактор, който влияе върху имунната система и в крайна сметка на това колко добре тялото е в състояние да се предпази от вредните микроби.

Имунните клетки се нуждаят от определени хранителни вещества, за да функционират правилно. Те могат да задействат важни клетъчни реакции, да осигурят енергия за имунните клетки или да се борят с вредните молекули.

- Яжте повече растения, пробиотици и протеини -

Но как точно да се храним за по-силен имунитет? За щастие, най-добрият хранителен план за стабилна имунна система е в съответствие с изключително добре познати съвети за хранене и трябва да се съсредоточим особено много върху растителни продукти, най-вече плодове и зеленчуци. Те предлагат фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които са от съществено значение за подхранването на вашите имунни клетки.

пробиотик istock

Снимка: iStock

Диетата за повишаване на имунитета също така изисква храни с пробиотици – добрите бактерии за здрав чревен микробиом – и чисти протеини. Те могат да бъдат осигурени както от животински, така и от растителни източници.

- Яжте по-малко преработени, пакетирани и рафинирани храни -

Храненето за имунната система включва и по-малко ядене на определени храни. Тук се включват твърде преработени и рафинирани продукти, които често са лишени от хранителни вещества, поддържащи имунитета. Те не само не успяват да осигурят това, което е необходимо, но също така могат активно да подкопаят имунната система, когато се консумират в излишък. Могат да причинят оксидативен стрес и да допринесат за възпаление, подтиквайки организма ви да използва запасите си от антиоксиданти, за да се бори с тези процеси, вместо да е готов и способен да се бори с микроскопичните натрапници, които причиняват болести.

Не се притеснявайте – все още може да се насладите на сладолед и пържени картофи. Но вашата имунна система ще ви благодари, ако тези лакомства станат по-нисък приоритет в ежедневните ви хранителни навици.

напълняване, голям

Снимка: Pixabay

И разбира се, това, което ядете и пиете е само една част от укрепването на имунитета. Други важни навици включват справяне със стреса, достатъчно сън и поддържане на физическа активност.

Когато обаче става въпрос за ежедневното хранене и пазаруване на хранителни стоки, има няколко неща, които е добре да включите в списъка си.

Здрава и силна имунна система – 6 полезни храни

1. Листни зеленчуци

В допълнение към поддържането на здраво сърце и добра мозъчна функция, листните зеленчуци като къдраво зеле, спанак, манголд и рукола са едни от най-добрите храни за ежедневна консумация. Те са богати на микроелементи, особено витамините С и К, които са от съществено значение за насърчаване на имунната система. Други полезни за имунитета хранителни вещества в листните зеленчуци са бета-каротин и фолат, наричан още витамин В9.

зелено смути,

Снимка: iStock

За да се наситите на листните зеленчуци, стремете се да добавяте поне по 400 грама в ежедневието си. Може да ги сложите в салати, смутита, супи, яхнии, омлети, тестени ястия и дори за закуска.

2. Пробиотични храни

Когато става въпрос за здравето на червата, пробиотичните храни като кисело мляко, кефир, кимчи и кисело зеле са на върха в класацията. И тъй като функцията на червата е свързана с имунитета, тези богати пробиотични избори са многофункционални суперхрани.

Добрите бактерии в пробиотичните храни укрепват имунните клетки в чревната лигавица, като в същото време метаболизират приетата храна, за да генерират хранителни вещества, които иначе не биха били достъпни за тялото. Това ще гарантира, че имунната ви система получава всичко, от което се нуждае, за да изпълнява добре своята функция.

здравословна закуска,

Снимка: iStock

За оптимални ефекти добавете пробиотични храни към диетата си два до три пъти седмично. Започнете сутринта с кисело мляко или йогурт, малко ядки и горски плодове.

3. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, като портокали и грейпфрути, изобилстват от витамин С. Това хранително вещество е от съществено значение за първокласната имунна функция, тъй като насърчава производството на бели кръвни клетки, които се борят с болестите. Може да се насладите на цитрусовите плодове, като ги добавите към вода, използвате ги като десерт, плодова салата или ги добавите към смути.

Прочутите рецепти с билки на баба Ванга за здрава имунна система

4. Горски плодове

Що се отнася до имуностимулиращи храни, не можете да сбъркате с горските плодове като ягоди, боровинки и малини. Според експерти, те са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за защитата на здравите клетки от увреждащи молекули. Горските плодове също така предлагат витамин С, особено ягодите, който е основен хранителен елемент за имунитета, и фибри, които поддържат добрите бактерии в храносмилателния тракт.

горски ягоди

Снимка: iStock

Стремете се към две порции от по 400 грама горски плодове на седмица, което е лесно да се направи с вкусни ястия като овесени ядки и смутита. Или винаги може да ги похапвате като десерт или междинно ястие.

5. Чист протеин

Въпреки че витамините и антиоксидантите, които получаваме от растителните храни, често се свързват с имунната функция, протеинът е също толкова важен. Той помага на тялото да възстановява тъканите и мускулите, да изгражда антитела и да насърчава синтеза на аминокиселини, необходими за имунната функция.

риба, картофи

Снимка: iStock

За най-здравословен вариант изберете чисти протеини, които са с ниско съдържание на наситени мазнини. Примерите тук са тофу, боб, леща, пиле или пуйка без кожа и бяла риба.

6 храни за здрава кожа, коса и имунитет

Имунна система: Девет мита, в които не трябва да вярвате

6. Зелен чай

Можете също така да насърчите имунитета с няколко вкусни напитки. Възхитително освежаващ и приятен, зеленият чай задължително трябва да присъства в шкафа ви. Той има разнообразие от антиоксиданти, включително растително съединение, наречено епигалокатехин галат. То може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и да подобри функциите му.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари