IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнес на открито – как да започнем в 10 стъпки от професионалния фитнес треньор Алекс Асенов

26 януари 2023 09 00

Снимка: ПР

Да се движим и спортуваме навън, освен че е по-приятно, подобрява едновременно емоционалното и физическото ни състояние. Продуктивността се увеличава, настроението се подобрява и влизаш във форма, докато се отърсваш от всички мисли и успяваш ефективно да презаредиш. В последните години се радваме на много новопостроени фитнес площадки в града, на открито. Най-активните общини в България Велики Преслав и Белоградчик, които спечелиха наградния фонд в конкурса „Нестле за Живей активно!“, изградиха нови съоръжения за жителите си, а скоро ще разберем какъв ще е проектът на победителя в последното издание.

Спортът на свеж въздух има много предимства, а уличните фитнеси не само са свободни за безплатно ползване, но и са отлична алтернатива, ако искаме да разнообразим и да излезем от залата. Алекс Асенов се занимава професионално с фитнес от 2011 година и е треньор и част от екипа на Pulse Fitness & Spa, които са партньор на инициативата „Нестле за Живей активно!“. С него може да тренирате освен индивидуално, но и в групови занимания по Б-Пъмп, Пбокс и функционални тренировки. А ето и 10 стъпки за начинаещи, с които може да започнем на открита фитнес площадка:

1. За тренировките на открито е изключително важно да сме подходящо облечени, особено през студените месеци на годината. Изберете удобни обувки и комфортно облекло, излезте навън до най-близката фитнес площадка, а с полъха на свежестта, със сигурност ще дойде вдъхновението и мотивацията.

2. Всяка една тренировка започва със ставна разгрявка от 5 до 10 минути, с цел да избегнем каквито и да било контузии.

3. След загрявката идват лицевите опори – 3 серии по 15 повторения, могат да се използват двете колена за опора.

4. Набирания: 3 серии по 8 повторения, единият крак може да се опре в земята или да се използва отскок за самото набиране.

5. Кофички(женски): 3 серии по 15 повторения, кофичките се изпълняват с ръцете отзад върху повдигната повърхност и краката изпънати напред.

6. Гръбни екстензии: 3 серии по 15 повторения. Използвайте уред от асортимента на фитнес площадката.

7. Стандартен клек: 3 серии по 20 повторения.

8. Напади: 3 серии по 10 повторения на крак, нападите ги изпълняваме със стъпка назад, редувайки краката до 20-то повторение.

9. Кардио: Задължителна част от всяка една тренировка, защото подобрява работата на сърдечносъдовата система. Джъмпинг Джанкс по 30 секунди, планински катерачи по 30 секунди, бърпи по 30 секунди. Тези три упражнения ги изпълняваме едно след друго с 10 секунди почивка помежду им, и правим три кръга от трите упражнения.

10. Тренировката завършва с пасивен стречинг с цел релаксация и отпускане на мускулатурата.

Опитай и сме сигурни, че ще ти хареса, а ето още какви ползи носи тренировката на открито:

По-добър сън

Докато си на открито и тренираш, организмът получава повече кислород. Благодарение на това след улична тренировка се възстановяваш по-бързо, подобряваш емоционалното и физическото си състояние и спиш много по-добре.

Организмът получава витамин D

На открито получаваш витамин D, благодарение на което се зареждаш с енергия и повишаваш тонуса на мускулите. Ако има силно слънце, не забравяй за слънцезащитния си крем и сложи шапка с козирка.

Укрепва имунитета

Тренировките навън, на свеж въздух укрепват организма, имунитета и понижават риска от настинки.

Повече възможности за срещи с приятели

Уличният фитнес е място, където може да отидеш с приятели, да спортувате заедно под звуците на любими ритми. А може и да намериш нови познанства, да обмените идеи за упражнения или полезни съвети за здравословно хранене.

Разнообразие

Има много спортни и фитнес площадки, винаги може да отидеш на ново място, а това неизменно ще повиши мотивацията. Може да направиш индивидуална програма, която вече имаш.

Бъдете активни, навсякъде, по всяко време, в различни форми! „Нестле за Живей активно!“ ти пожелава приятна тренировка!

Автор на статията:
Tialoto.bg