IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важно да спортуваме?

31 януари 2023 19 40

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Спортът е изключително значима част от човешкото ежедневие и има много важна роля в поддържането на доброто физическо и психическо здраве, както и подпомагането на емоционалното благополучие. Много хора с идването на новата година си поставят цел да спортуват повече. Истината обаче е, че не бива да се чака понеделник, новият месец или новата година, за да започнете да се грижите за здравето си. Да изберете да се грижите за тялото си е начин на живот, а не едноседмично предизвикателство. Най-добрата опция е да намерите най-приятния начин да се движите и да бъдете отдадени на него, съветват от MarinelaHealthClub.com.

Защо спортът е важен?

Физическата активност е основен компонент в пътя към здравословния начин на живот. Практикуването на редовни упражнения и тренировки спомагат за подобряване на сърдечносъдовата и дихателната, както и мускулно-скелетната система. Отдавайки се на честа дейност, изискваща разход на енергия, можете драстично да намалите риска от хронични заболявания, като сърдечните проблеми, диабет и затлъстяване.

Ежедневният спорт прави костите по-здрави и неподатливи и заздравява мускулната система. Освен всички позитиви за тялото, чрез подобряването на общите нива на физическа способност, редовните тренировки ви позволяват да изпълнявате ежедневните задачи по-лесно и по-ефективно.

Чрез редовното движение, тялото ви се освобождава от натрупаните токсини и се пречиства. След известно време на продължително практикуване на дадена спортна дейност, ще усетите, че сте по-енергични, по-щастливи и се чувствате по-добре не само физически, но и ментално.

Как тренировките помагат на доброто ви ментално здраве?

Всички са наясно поне с няколко физически аспекта, които биват позитивно повлияни от ежедневното движение. Дали обаче знаете, че тренировките поддържат и психическото ви състояние на много високо ниво? Ето някои от допълнителните внимания на ежедневното движение:

  • намаляване нивата на стреса и повишаване на настроението – това е една от основните ползи от спорта. Когато се занимавате с физическа активност, тялото освобождава ендорфини, известни още като „хормони на доброто настроение“. Тези вещества помагат за намаляване на чувството на стрес и тревожност и могат да подобрят цялостното ви усещане за благополучие;
  • завишено ниво на самочувствие – доказано е, че редовните упражнения и физическата активност подобряват самочувствието и повишават увереността, повдигайки нивото на удовлетвореност от свършената работа;
  • създаване на общност – заниманията със спорт могат също така да помогнат за изграждането на социални връзки, като все по-често ще контактувате с хора, които се интересуват от вашия тип физическа активност. Това може да са отборни бягания, групи за походи, фитнес групи, класове по йога и танци и други;
  • подобрение на когнитивните функции – проучвания сочат, че редовната физическа активност подобрява мозъчните функции, включително паметта, вниманието и способността за решаване на проблеми;
  • чувство на успеваемост и завишена самодисциплина – спортовете вдигат нивата на чувството за постижение и самодисциплина. Поставянето на цели, тренировките и постигането им могат да осигурят идеята за цел и мотивацията за продължаване на физическата активност. Чувството, че сте завършили даден цикъл от тренировки или дори състезание, може да повиши самочувствието, самооценката и увереността в собствените ви сили.

Как да извлечете максимално от спортуването?

Важно е обаче да запомните, че за да се възползвате напълно от спорта, е изключително важно да го превърнете в навик. Много хора започват с добри намерения, но се отказват след няколко седмици, когато не виждат резултати. Истината обаче е, че значителните подобрения в здравето и физическата форма изискват време и последователни усилия. Важно е да не се отказвате и да намерите начин да бъдете активни, докато се чувствате добре. Ключът към превръщането на действие в навик, е чрез имплементиране на действия към ежедневната си рутина, които да са ви полезни, но и едновременно с това приятни. По този начин максимално дълго ще можете да запазите интерес и ако в бъдеще той започне да намалява, ще сте имали достатъчно време да превърнете действието в навик и да нямате нужда от мотивация.

Друг важен аспект, който трябва да се вземе предвид, е, че не всички спортове и физически дейности са еднакви. Важно е да намерите дейност, която ви доставя удоволствие и която отговаря на вашето ниво на физическа подготовка и начин на живот. Това ще увеличи вероятността да се придържате към нея в дългосрочен план.

Какви видове спорт има?

Една от най-хубавите части на това да решиш да си физически активен е, че има милиони начини, по които можеш да го направиш, споделят от marinelahealthclub.com.

Можете да осигурите на тялото си една достатъчна доза активност чрез променяне на малките избори в живота ви. Следващия път, вместо да хванете трамвая за две спирки – отидете пеша или когато се прибирате от магазина, не ползвайте асансьора, ами се качете по стълбите. Друг плюс при избора на спорт е супер разширената гама от избор. Има голямо разнообразие, като всеки избор има своите уникални предимства и предизвикателства. Каква е разликата между различните преживявания:

  • отборни спортове – това е чудесна възможност за тези, които харесват социалния аспект на упражненията и приятелството от съвместната работа за постигане на обща цел. Отборните спортове, като футбол, волейбол и баскетбол, също така дават възможност за подобряване на уменията за общуване, лидерство и работа в екип;
  • индивидуалните спортове – тази опция от друга страна е добър избор за тези, които се чувстват по-уверени, когато тренират сами или пък имат конкретна индивидуална цел. Бягането, колоезденето, плуването или посещаването на фитнес зала са все примери за индивидуални спортове, които могат да се практикуват самостоятелно или с малка група хора. Тези дейности дават възможност за самомотивация, самодисциплина и лични постижения;
  • дейностите, свързани с духа и тялото – такива са йогата и тай чи изкуството. Те са чудесни за тези, които търсят цялостна тренировка с ниско въздействие. Тези дейности се фокусират върху връзката между ума, тялото и дишането и могат да помогнат за подобряване на гъвкавостта, баланса и релаксацията на целия организъм.
Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари