fallback

Как се почиства инхалатор

24 March 2023 10:00

Снимка: Istockphoto

Много хора оценяват качествата на инхалаторите и ги използват активно за справяне с различни респираторни заболявания на деца и възрастни. Факт е, че инхалаторът може да помогне при кашлица и хрема, без да се налага да гълтате сиропи и таблетки. Но за да работи правилно е задължително да бъде съвършено чист. Прочетете съветите на специалистите за почистването на инхалатори.

Защо е важно да почиствате инхалатора

По време на работа по стените на инхалатора се натрупват отлагания от използваните лекарства. Така можете лесно да замърсите или да запушите отворите, през които минават струите пара, и да намалите количеството медикамент, който достига до болния. Освен това, в недобре почистения инхалатор лесно могат да се развият бактерии, които да ви заразяват, вместо да ви лекуват при използване на уреда.

Почистване след всяко ползване

Веднага след всяко използване на инхалатора трябва да се погрижите да го почистите.

Първо го изплакнете добре под силна струя топла вода.

Ако имате струен инхалатор, махнете пластмасовата тръба. Всички останали части измийте старателно с гореща вода и препарат за съдове, като се стараете да изтъркате всеки ъгъл. Изплакнете добре под течаща вода и оставете да съхнат на въздух. Тръбите не се нуждаят от почистване.

Ако инхалаторът ви е мрежест, излейте остатъците от лекарството и отделете мундщука от разпрашителя. Сложете всички части без слушалката в купа с разтвор на препарат за съдове и топла вода, оставете ги известно време и после изплакнете под силна струя течаща вода. Разпрашителят не се нуждае от измиване, достатъчно е само да го избършете.

Редовна дезинфекция

Ако използвате инхалатора всеки ден, веднъж седмично трябва да го дезинфекцирате.

Мрежестите инхалатори се дезинфекцират, като мундщукът се вари в съд с вряла вода в продължение на 10 минути (броят се от момента на завиране на водата). Внимавайте камерата за лекарството да стои отворена, а самият мундщук да не докосва дъното на съда. Накрая извадете внимателно мундщука и го оставете на чисто място да изсъхне на въздух.

Струйният инхалатор се дезинфекцира, като всички части без тръбите и маската се държат във вряща сапунена вода 10 минути. След това свалете съда от котлона, извадете ги внимателно и ги плакнете под течаща вода около 2 минути.

Някои специалисти препоръчват също така да накисвате чашката на инхалатора и мундщука или маската в разтвор на оцет и вода. Това може да не е подходящо за вашия вид инхалатор. Препоръчваме да четете внимателно указанията за почистване на производителя и да говорите със своя лекар, за да се погрижите по възможно най-добрия начин за вашия инхалатор.

Автор на статията:
Tialoto.bg
Сподели
Здраве здраве и тонус Инхалатор инхалатор почистване
0 коментара