fallback

Жълтък – 4 невероятни ползи за здравето

20 April 2023 08:40

Не прекалявайте с яйцата след Великден

IStockphoto

Жълтъкът е онази част от яйцето, която мнозина предпочитат. Както всяка година по това време, така и тази, темата за това колко е полезен, е сред водещите. Тъй като след Великден остават множество сварени яйца, може да ги оползотворим и така да добавим необходимото количество протеин. Разбира се, това ще стане, ако не прекаляваме с изядения брой яйца.

Яйцата – печени, варени или пържени, са изключително полезни за цялостното здраве на човек. Както белтъците, така и всеки един жълтък има различен ефект върху тялото. Те спомагат за намаляването на мазнините, нивото на възпаление и са ефикасни за възстановяване на организма след боледуване.

Въпреки че е чудесно да ядете цели яйца, все пак трябва да внимавате. Някои хора, спазващи определена диета, махат жълтъците, като ядат само белтъците. Но днес ще разгледаме какво се крие в жълтата сърцевина на едно яйце.

Жълтък – основни ползи за тялото

IStock

Грижи се за здравето на очите

„Яйченият жълтък съдържа фитохимикала лутеин, който придава на жълтъка този прекрасен жълт оттенък“. Това обяснява Тоби Амидор, експерт по хранене и автор на бестселъра „Готварската книга за семейния имунитет“. Той разкрива, че лутеинът е особено важен за здравето на очите ни.

Въпросното вещество, открито в яйцата, се свързва с предотвратяването на дегенерация на макулата. Това е една от причините за загуба на зрението, която може да възникне с напредване на възрастта. Ето защо, консумацията на яйца под различна форма, най-вече на жълтъка, се препоръчва при хора с подобни проблеми.

Пълни са с протеини за изграждане на мускули

„Жълтъкът съдържа почти половината протеин в цялото яйце“, казва Амидор. Най-общо казано, едно цяло яйце има в себе си близо 13% протеин. Тоест, ако на ден хапвате по едно, ще си набавите около 7 грама протеин. Като 3 от него идват от жълтата част на яйцето.

„Протеинът в жълтъка помага за различни функции, включително изграждането на мускули, така че не хвърляйте тези златни жълтъци“, обяснява още специалистът по хранене.

Pixabay

Жълтък за здраво сърце

Сърцевината на яйцето, пълна с лутеини и протеини осигурява омега-3 мазнини на тялото. За тях е доказано, че насърчават здравето на сърцето. По данни на Eatthis, те намаляват значително риска от смърт от сърдечни заболявания.

Някои омега-3 мазнини, открити в жълтъка, също са свързани с намаляване на риска от развитие на рак. Те са потенциални убийци на клетките, които го причиняват. Освен това могат да помогнат при артрит.

Увредена коса – подхранете я с жълтък и зехтин

5 грешки при хапване на яйца за отслабване

Диета с яйца за по-бързо отслабване

Pixabay

Полезен е за костите

„Яйченият жълтък е от малкото качествени хранителни източници на витамин D“, казва Амидор. И продължава, че той помага на калция да се абсорбира. Същевременно и двете помагат за поддържане здравината на костите.

Както за децата, така и за възрастните, е много важно да получават достатъчно витамин D ежедневно. Той предотвратява риска от костни заболявания, включително рахит при малчуганите и остеопороза при възрастните.

Специалистът по хранене отбелязва, че не всички хора получават достатъчно витамин D от слънцето след пандемията. Той е изключително важен и за имунитета. И тъй като тялото не го произвежда и се натрупва бавно, човек трябва да си го набавя чрез яйчен жълтък, храни като риба или гъби, както и повече разходки на открито. Хубаво е да ги приема под формата на капки, по препоръка на лекар.

Този текст има информативен характер за ползите на жълтъците на яйцата. Той не замества консултацията със специалист.

Pixabay

За още съвети за здраве и тенденции от света на красотата посетете профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
Великден протеини витамин D варени яйца жълтък
0 коментара
fallback