IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фолиева киселина  – помага ли за растежа на косата? 

28 април 2023 10 50

Тя не се пие само за зачеване и бременност 

IStockphoto

IStockphoto

Фолиева киселина препоръчват лекарите по време на опити за зачеване. Но освен за бременност, синтетичната версия на витамин B фолат е полезна и за грижата на вашата коса. Особено ако искате да насърчите нейния растеж по естествен начин.

Какво е фолиева киселина?

Витамин B9 или фолат е основно хранително вещество, жизненоважно за ефективното функциониране на човешкото тяло. Той е от водноразтворимите, чийто дефицит води до косопад или забавен растеж на косъма. Разбира се, при недостига му в тялото на една бременна, причинява дефект на невралната тръба на бебето, но това е друга тема.

Фолиева киселина не се предлага само под формата на хапчета. Има я в някои храни, които можем да консумираме. Например зеленолистни зеленчуци.

фолиева киселина,

IStock

Полезна ли е фолиевата киселина за растежа на косата?

Редовната консумация на фолат или фолиева киселина улеснява растежа на тъканите. Благодарение на нея клетките в тялото функционират нормално. Това е водещ фактор и за растежа на кожата, ноктите и косата.

Витамин В9 стимулира производството на здрави клетки, което е предпоставка за насърчаване на естествения растеж на косата. Това важи както при мъжете, така и при жените.

По данни от ново проучване, нивата на фолиева киселина обикновено са ниски при хора с алопеция ареата – състояние, при което има повишен косопад, пише Stylecraze.

Фолат – какви са ползите му за косата?

Фолиевата киселина участва в метаболизирането на протеини, мазнини и въглехидрати. Също така се грижи за усвояването на различни хранителни вещества в организма. Това помага за подхранване на космените фоликули с повече вещества.

Фолатът помага за правилния синтез на ДНК нуклеотиди и аминокиселини. Те са много важни за подхранването на косата. Основната им функция е да укрепват фоликулите и придават блясък и плътност на косата.

коса, суха

IStock

Дефицитът на фолиева киселина може да причини преждевременно посивяване на косата. Така наречената мегалобластна анемия, при която производството на червени кръвни клетки се увеличава необичайно, води до въпросното побеляване. Ето защо редовната консумация на фолиева киселина помага за нормализиране на това свръхпроизводство. Тя ускорява деленето на клетките и най-важното – стимулира растежа на косата.

6 признака, че се нуждаете от фолиева киселина

Косопад: С кои храни да го предотвратим?

Маска за увредена коса – пробвайте масла, авокадо и яйце

Как да използвате фолиева киселина за вашата коса?

Макар да е полезна, сама по себе си тя не може да стимулира растежа на косата сама, както ако се комбинира с други полезни съставки.

1. Фолиева киселина и биотин за растеж на косата

В много добавки за коса, кожа и нокти има биотин. Смята се, че когато в организма той е много малко, се появява косопад. Ето защо в комбинация с фолат той може да направи чудеса. Неслучайно те често се използват заедно в таблетки с витамин В комплекс. Те засилват растежа на косата след близо месечния им прием.

Въпреки това, преди да приемете комбинацията, трябва да се посъветвате с лекар. Яйца, ядки, пълнозърнести храни, месо и бобови растения, са източниците с биотин, които може да консумирате заедно със зеленолистни, които са пълни с фолиева киселина.

биотин istock

IStock

2. Приемайте фолат чрез храната си

Ако сте скептични към добавките или търсите естествени източници на фолиева киселина, наблегнете на някои по-здравословни храни, които я съдържат.

Освен в зеленолистните, ще я откриете в някои плодове, зърнени храни, ориз, тестени изделия, брашна и други многозърнести продукти.

3. Фолиева киселина и цинк за подобряване на растежа

Ако имате косопад, то той може да е причинен от дефицит на цинк. Ето защо си пуснете изследвания и ако е така, приемайте го в комбинация с фолат за стимулиране на растежа.

Яйца, ядки, стриди, спанак, нахут и сладки картофи са някои чудесни естествени хранителни източници на цинк, които можете да добавите към вашата диета – заедно с горепосочените, богати на синтетичната версия на витамин B фолат.

коса, по-здрава

IStock

Коя е препоръчителната дневна доза?

Нормалната дневна доза е по 400 микрограма на ден за жените и мъжете. За младежи под 19-годишна възраст дозата е 300 мкг.

Този текст има информативен характер и не замества консултацията със специалист.

За още съвети за здрава коса последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари