IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъбен чай - здравословен ли е?

25 май 2023 08 40

Има ли смисъл да изпробвате поредната тенденция

Снимка: iStock

Снимка: iStock

С непрекъснато нарастващата популярност на функционалните гъби, хората намират все повече начини да ги включат в ежедневието си, за да се възползват от техните лечебни ползи, а пиенето на чай от гъби е един от най-модерните и всъщност един от най-старите начини за консумацията на функционалните гъби.

Светът на гъбите е широк и включва стотици разновидности, някои от които са силно отровни, а други имат психеделични свойства. Някои обаче са ядливи, здравословни и перфектни съставки за кулинарни занимания. След това има и разновидности на гъби с особено впечатляващи свойства за здравето, когато се консумират, включително функционалните гъби. 

Функционалните гъби са гъби, които имат адаптогенни свойства и ползи за здравето отвъд тези на тяхната хранителна стойност. Те съдържат адаптогени, които помагат на тялото да се адаптира към всякакъв вид стрес, независимо дали е химичен, биологичен или физически. Това ни помага да се предпазим от всяко заболяване или здравословен проблем, които може да са резултат от тези стресови фактори. 

Именно заради здравословните си ползи, функционалните гъби се превърнаха в най-интересната тема за хората, интересуващи се от здравословни тенденции и правила. Един от популярните начини да си набавите тези ползи е чрез нашумелия гъбен чай, който се промотира все повече и повече в социалните мрежи. Но дали наистина си заслужава цялата слава?

Какво е гъбен чай?

Най-общо казано, чаят от гъби е напитка от гореща вода, в коятоа са накиснати гъби. Но тук не говорим за ежедневните кулинарни сортове като кремини, копчета или портобело. Гъбените чайове са средство, чрез което по-лесно да се интегрират функционалните, адаптогенни гъби, които имат някои лечебни свойства за здравето извън хранителния си профил. 

Най-често срещаните разновидности на медицински гъби, които се използват в чайовете, включват рейши, чага и лъвска грива. Можете също така да видите включени кордицепс, тремела, пуешка опашка и гъби шийтаке

@psychedelicspotlight How to Make Mushroom Tea ☕️. Mushroom tea allows you to enjoy the benefits of mushrooms without the taste! Disclaimer: this post is not encouraging the use of any illegal substance. This video is teaching how to make tea out of normal mushrooms. Do not partake in illegal activities. #mushrooms #psychedelictok #tea #teatime #recipe #makingtea #food #howto #mushroom ♬ original sound - Psychedelic Spotlight

Чаят от гъби може да се направи по няколко различни начина. Можете да намерите чаени смеси, които включват цели смлени гъби, където просто трябва да добавите вода, да разбъркате и да се насладите на топлата напитка. Други варианти обаче изискват по-традиционен процес на накисване, при който всъщност не поглъщате самите гъби. Някои сортове ще включват истински чаени листа, докато други не. Може също да намерите някои марки, които включват допълнителни съставки в сместа си като черен пипер, карамфил, канела, куркума, кардамон, глухарче и ашваганда.

Ползите от гъбения чай

1. Помага за справяне със стреса и възпалението

Функционалните храни, включително гъбите, се определят като тези, които имат ползи за здравето извън хранителните вещества, които предлагат. Много ще имат и адаптогенни свойства

Адаптогените са група от съединения, намиращи се предимно в растителни храни, въпреки че има и някои синтетични видове, които работят, за да помогнат на тялото да управлява по-добре стреса чрез успокояване на централната нервна система и модериране на реакцията й към общия хормон на стреса, наречен кортизол. Чрез този процес адаптогените могат да ни помогнат да избегнем заболяванията, които могат да дойдат в комбинация с хроничен висок стрес.

Потенциалната полза от приема на адаптогени е овладяването на краткосрочния стрес на тялото, за да се предотврати дългосрочното въздействие на кортизола. 

@tayaaarose Its the animal hair on my clothes for me. #plantmedicine #tearecipe #tea #mushrooms #micro #mushies #mushroomtea #teatime ♬ loving u is harder - SEB

Има над 70 естествено срещащи се адаптогени, за които знаем днес. Докато съвременната наука едва надраска повърхността, за да оцени тяхната функционалност, употребата на адаптоген наистина издържа изпитанието на времето. Яденето на гъби и храни с адаптогени заради техните ползи за здравето не е нова концепция и има дълга история в китайската и аюрведическата медицина. Доказателствата показват, че тези съединения могат също да помогнат за намаляване на възпалението и симптомите на когнитивно увреждане и хронична умора.

2. Източник на микроелементи и антиоксиданти

Гъбите, които са отгледани с излагане на ултравиолетови светлинни лъчи, ще бъдат отлични източници на витамин D, микроелемент, който трудно се намира в диетата. Освен това, по-голямата част от гъбите ще предложат и цял набор от витамини от група В, които са жизненоважни за енергийния метаболизъм. Плюс това, всеки сорт съдържа биоактивни растителни съединения, които са мощни антиоксиданти, помагайки на имунната ни система да бъде в отлично състояние.

3. Фибри за сърцето, червата и имунното здраве

@magictree_superfoods 3 health benefits from drinking this shilajit ashwagandha lions mane mushroom tea everyday for a month #herbaltea #alternativemedicine #shilajit #lionsmanemushroom #ashwagandha ♬ Perfect Day - Tundra Beats

Едно невероятно предимство на всички гъби е, че те предлагат здравословна доза фибри, поддържаща здравето на червата и цялото тяло. И много разновидности ще съдържат специфичен вид, наречен бета-глюкан. Тези разтворими фибри се свързват с холестерола в тънките черва, позволявайки му да премине през нашата система, вместо да се абсорбира, което го прави отлична добавка, полезна за сърцето. Плюс това, той действа като пребиотик, подхранвайки здравите бактерии в нашия чревен микробиом, като помага на цялата система да процъфтява. Здравословният микробиом е свързан не само с подобрено здраве на червата, но и с по-добро цялостно имунно здраве.

Гъбите са от полза в борбата срещу килограмите

Гъбите са добър източник на витамин D

4. По-малко кофеин от други чайове или кафето

Ако се опитвате да намалите приема на кофеин, преминаването към билков чай ​​с малко или без кофеин може да бъде добър заместител на черните чайове или кафе. Някои хора се радват да заменят сутрешната си чаша кафе с чай от гъби, защото имат по-малко кофеин, осигурявайки по-нежен тласък, но този ефект варира в зависимост от продуктите и марките.

Безопасен ли е чаят от гъби?

Чайовете от гъби често се считат за добавка, така че не забравяйте да говорите с вашия лекар, преди да ги опитате. Все пак ще отбележим, че пиенето на чай от гъби крие малък риск за повечето хора и може да бъде част от балансирана рутина на богати на хранителни вещества храни и редовна физическа активност.

@kaileylewisss Where’s my Reishi sisters at? If you dont know, you should know @Aussie Mushroooms & adaptogens — fully Australian grown, harvested and extracted on the day. Doesn’t get much fresher than that. Mwah! #mushrooms #asmr #reishi #healthyliving #morningroutine #adaptogens ♬ A Gentle Sunlight - James Quinn

Този текст е с изцяло информативен характер и не трябва да се приема като експертно мнение. За по-детайлни съвети и режими за здравословен начин на живот се свържете с диетолог или лекар. 

За още съвети за здраве и тонус последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари