IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета и здраве – 8 храни, които дехидратират организма

2 юни 2023 08 40

Някои от ястията доставят вода в организма, докато други я взимат

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато мислите за хидратация, умът ви може веднага да се насочи към това какви видове напитки пиете. Но знаете ли, че храните, които ядете, също могат да окажат голямо влияние върху състоянието ви на хидратация?

Докато някои храни допринасят за цялостната ни хидратация, добавяйки сами вода и/или електролити, които помагат на тялото да регулира хидратирането и циркулацията на водата, други всъщност могат да имат дехидратиращ ефект, изисквайки от нас да наваксваме, за да компенсираме тези загуби. Но какво в действителност може да накара една храна да дехидратира и кои са някои от основните виновници за загуба на вода в организма?

Защо хидратацията е важна?

Телата ни са изградени предимно от вода, поне 60%, и без този основен макроелемент не бихме могли да функционираме правилно. Част от ползите, които водата има върху нашето здраве и телесни функции, включват:

► Подпомагане на мозъчните клетки в ефективната комуникация помежду им.

► Смазване на ставите.

► Помага на тялото да се детоксикира и да се освободи от отпадъците.

► Насърчаване на производството на слюнка, редовност на храносмилането, жизненост на здрави чревни бактерии и предотвратяване на запек.

► Регулиране на телесната температура.

► Поддържане на влажни тъкани в тялото, но особено кожата, очите, носа и устата – запазване на тези защитни бариери от външни стресови фактори и дразнители.

► Улесняване на доставката на кислород до нашите клетки.

► Подпомага метаболизма и усвояването на хранителните вещества.

► Насърчаване на здрава функция на черния дроб и бъбреците.

► Защита на структурите на централната нервна система, като гръбначния мозък.

Като знаете всичко това, можете да си представите как дехидратацията може да повлияе негативно на тялото по много различни начини. Напълно естествено е тялото да изпитва загуби на вода през целия ден чрез нашите отделителни системи, включително ходене до тоалетната, потене и дори дишане. Ключът към избягване на дехидратация, запазване на всички тези важни функции на водата, е да сте сигурни, че консумирате повече течности, отколкото губите през деня.

вода, краставица,

Снимка: iStock

Както може би се досещате, жаждата е първият симптом на дехидратация, но самият процес настъпва много по-рано. Всъщност лекарите казват, че желанието да пиете вода означава, че тялото ви е на прага да бъде сериозно дехидратирано и да изпита много по-големи проблеми. Така че е важно да пиете вода през целия ден на определени или неопределени интервали, но никога да не оставяте тялото да изпита жажда.

Другите симптоми на дехидратация може да включват замаяност, главоболие, мигрена, безсъние, мозъчна мъгла, умора, необичайни промени в настроението, намален имунитет, газове, подуване на корема и много други. Екстремната дехидратация може да доведе до опасно ниски нива на кръвно налягане, гърчове и дори бъбречна недостатъчност.

Какво прави една храна дехидратираща?

Има някои ключови хранителни вещества и диетични компоненти, които допринасят за дехидратацията, включително:

Високо съдържание на натрий

Може да не сте изненадани да разберете, че този често обсъждан минерал е класическо дехидратиращо хранително вещество, когато се консумира в прекомерни количества. Когато ядем храни с високи нива на натрий, който най-често се среща в солта, той се концентрира в кръвта. Когато се натрупа, това се отразява на солеността и нивата на pH. Тялото иска да бъде в равновесие с подобни нива на соленост както в клетките, така и в кръвта, затова тегли вода от клетките в кръвния поток, за да върне pH-то и солеността до нормални или поне до по-ниски нива.

сол, здраве,

Снимка: iStock

Това не само ще доведе до повишаване на кръвното налягане, с което натрият е толкова добре известен, но също така може да причини дехидратация, тъй като нашите клетки са изчерпани от водата си, за да коригират този дисбаланс.

Прекомерно количество протеин

Въпреки че диетите с високо съдържание на протеини са на мода в наши дни, има някои недостатъци на тези популярни начини на хранене. Когато се консумира в много големи количества, протеинът може да има дехидратиращ ефект. Този важен макронутриент се разгражда до азот в тялото, където е необходима повече вода, за да се метаболизира в сравнение с други хранителни вещества.

протеин, добавки,

Снимка: iStock

Яденето на прекомерни количества протеин също може да натовари бъбреците, карайки ги да отделят повече течности, тъй като освобождават тялото от излишния азот, предизвиквайки диуретичен ефект. И двата процеса могат да доведат до неприятните симптоми на дехидратация.

Добавена захар

По-малко известен диуретик в диетата е добавената захар. Това е свързано с някои от същите причини като натрия и протеина по-горе. Когато има прекомерно количество захар в кръвния поток, ще настъпи осмоза, издърпвайки вода от клетките в кръвта, за да доведе до повече хомеостатични нива на захар между двете структури, дехидратирайки ни. След това бъбреците работят, за да филтрират тази кръв и да я отделят, което води до диуретичния ефект, открит с този обикновен подсладител.

Хидратацията на тялото през пролетта – кога да пиете вода?

6 храни за по-добра хидратация

Яжте повече краставици срещу дехидратация

Храни, които допринасят за дехидратация

1. Твърде обработени храни

Независимо дали става въпрос за картофен чипс, замразени пакетирани ястия, бързо хранене или любимия ви бонбон, ултрапреработените храни могат да бъдат едни от най-дехидратиращите налични опции. Въпреки че са вкусни, тези храни представляват по-голямата част от приема на натрий и добавена захар, а в някои случаи и приема на протеин. Тази „свята троица“ от дехидратиращи хранителни вещества се комбинира, за да направи супер преработените опции хитрите саботьори на вашите цели за хидратация за деня.

2. Деликатесни меса

Въпреки че са вкусни и удобни възможности за обяд, има доста червени флагове, които трябва да се отбележат, когато става въпрос за деликатесно месо и нашето здраве. Не само, че преработените меса се считат за канцерогенни, както предупреждава Световната здравна организация, но те обикновено също са заредени с натрий, а понякога подправени с добавени захари, което ги насочва към дехидратиране на тялото ви.

шунка, здраве,

Снимка: iStock

Шунката и беконът са тези, с които трябва да бъдете особено внимателни. Страхотна алтернатива, ако не можете да устоите на сандвич с пуешко или печено говеждо месо, е да изпечете тези парчета месо у дома, да ги нарежете и да се насладите с любимите си добавки за сандвичи. Можете също така да поискате „естествено“ нарязано пиле, което няма добавени аромати или най-малкото варианти с ниско съдържание на натрий.

3. Кисели краставици

Киселите краставички също са доста дехидратираща храна. Това е така, защото те обикновено са заредени с натрий. За щастие, има налични разновидности с по-ниско съдържание на натрий, които могат да помогнат за намаляване на този солен удар и да ви помогнат да постигнете целите си за хидратация, като същевременно задоволявате апетита си.

4. Соев сос

Соевият сос предлага някои от най-неустоимите аромати на умами, но за съжаление той не ни помага много, когато става въпрос за хидратация, тъй като е пълен с натрий. Въпреки че има налични разновидности с по-ниско съдържание на натрий, дори те съдържат много повече натрий от идеалното, което прави тази солена подправка такава, на която да се наслаждавате пестеливо, ако вече сте дехидратирани или наистина се опитвате да засилите „играта“ си на хидратация.

5. Сладкиши/Десерти

Независимо дали са направени с рафинирана захар или изкуствени подсладители, десерти като бисквитки, торти, сладоледи и други могат да допринесат за дехидратация. Това е така, защото добавената захар ще накара тялото да отделя течности, докато някои заместители на захарта всъщност могат да доведат до диария, която наистина може да ни ограби от нашите ценни запаси от вода.

6. Аспержи в обилно количество

Да започнем, като кажем, че аспержите са изключително здравословни зеленчуци и не е нужно да наблягате много на ефектите им върху хидратацията. Но технически погледнато, те съдържат високи нива на аспарагин, който е диуретик.

аспержи, istock

Снимка: iStock

Но все пак аспержите са предимно вода, така че не се притеснявайте твърде много дали любимите ви зеленчуци на скара ще развалят цялата упорита работа, която сте положили за хидратацията си през този ден или не. Дехидратиращите ефекти на този зеленчук са по-възможни, ако ядете обилни количества или сте в положение, в което сте по-податливи на дехидратация, например ако сте болни.

7. Артишок

Както при аспержите, любимият артишок е пълен с полезни за здравето хранителни вещества като фибри, витамини и минерали и като цяло е отличен зеленчук за ядене. Също като аспержи, той е с високо съдържание на аспарагин и се счита за диуретична храна. Въпреки това, малцина от нас някога ще ядат достатъчно артишок в даден ден, за да се объркат наистина със състоянието си на хидратация.

8. Цвекло

Подобно на другите два зеленчука в този списък, цвеклото е пълно с полезни хранителни вещества. Въпреки това, едно от тях с най-високо съдържание е калий, за който е известно, че помага при изхвърлянето на течности от тялото. Това може много добре да обясни защо любимият ви сок от цвекло ви кара да ходите до тоалетната по-често, отколкото другите напитки.

За още тенденции в красотата и здравето, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари