IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 популярни храни за закуска, които всъщност ви стресират

3 януари 2024 08 40

По-добре ги избягвайте, ако искате денят ви да е по-пълноценен

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Д-р Ума Найду е обучен в Харвард хранителен психиатър, хранителен биолог, професионален готвач и автор на предстоящото заглавие „Успокойте ума си с храна“. В момента тя е основател и директор на психиатрията по хранене и начин на живот в Масачузетската обща болница (MGH), първата по рода си клиника в САЩ, където консултира относно хранителни интервенции за психиатрично и медицински болни.

Тя казва, че наистина има причина закуската да се смята за най-важното хранене за деня! Закусването е шанс за тялото ви да прекъсне нощното си гладуване, а мозъкът ви да получи първия си източник на енергия за предстоящия ден.

Тя твърди още, че захранването на тялото и мозъка по подходящ начин на закуска е от ключово значение за целодневния фокус, яснота и енергия.

Има някои отлични варианти за закуска за здравето на мозъка... но и някои не толкова добри.

Ето и първите седем най-лоши храни за закуска за вашия мозък, които ви създават излишен стрес:

1. Изцяло плодови смутита 

Въпреки че много хора често препоръчва смутитата като лесен, преносим начин за опаковане на мощна доза протеини и растителна храна, има много смутита, които са наистина сладки, маскирани като полезни, млечни шейкове. По-специално, смутита, които са направени само от плодове (често банани и манго с висок гликемичен индекс) и мялко с плодов вкус. Тези смутита съдържат голямо количество захар.

Без мазнини или протеини, които да намалят ефектите на това смути върху повишаване на кръвната захар, то може да причини енергиен скок с последващ срив само часове по-късно - което води до умора, тревожност и раздразнителност.

2. Плодове за закуска

Има място за богати на антиоксиданти плодове на закуска, но плодовата салата за закуска често е в твърде голяма порция, а това не е добре. Особено, ако плодовете са гарнирани с новости като гранола, сладки кокосови стърготини и мед - това е все едно да си хапнете лъжица захар за зкуска.

3. Подсладени кафета

За мнозина изпиването на хубава чаша кафе е любим начин за започване на деня. Когато кажем кафе, обаче, това може да означава няколко чаша преливащо се кафе, тип капучино, направено с мляко (може и бадемово), аромати, сметана, карамел и др. Известно е, че подсладените кафета, които са пълни с изкуствени аромати, рафинирани захари и млечни продукти, увеличават възпалението в тялото и мозъка. Възпалението е свързано с повишени симптоми на психиатрични заболявания и нарушена когнитивна способност.

4. Зърнени храни

Добре, добре, въпреки че малко храни за закуска са толкова лесни за приготвяне като зърнените храни (просто добавяте мляко), видът зърнени култури, който избирате, има важни последици за вашата когнитивна функция през останалата част от деня.

Що се отнася до зърнените храни, трябва да залагате на селекция от пълнозърнести храни, ядки, здравословни мазнини и тонове фибри за подхранване на червата. Често обаче закупените от магазина зърнени храни предлагат малко от тези хранителни вещества – пропусната възможност да се напълните с хранителни вещества, стимулиращи мозъка Опитайте да сглобите своя собствена домашна гранола или зърнена смес, за да контролирате захарта и да увеличите приема на хранителни вещества.

5. Сандвич за закуска

Докато сандвича за закуска може да се направи със здравословни съставки, много хора използват бял хляб за ненужни прости въглехидрати, както и рафинирани нишестета. За да направите вашата закуска по-здравословна за мозъка, пропуснете хляба и яжте яйцата си, бъркани с органично тофу, пресни зеленчуци, черен боб и малко пикантна салса.

6. Плодови кисели млека

Плодовите млека с нисък гликемичен индекс с горски плодове са полезни, заради техните ползи от фибри и полифеноли, както и поддържащите чревната микробиома функции на пълномасленото кисело мляко (или алтернатива без млечни продукти). Киселото мляко с плодов вкус обаче е друг скрит източник на захар, маскиран като балансирана закуска.

Важно е да проверите етикета на вашето мляко: 4 грама захар са 1 чаена лъжичка - така че внимавайте да не консумирате 6 или 8 чаени лъжички захар във вашето предполагаемо "здравословно" кисело мляко за закуска. По-добре започнете деня си с пълномаслено, неподсладено кисело мляко, като добавите нарязани плодове по избор и ги поръсите с канела или капка мед.

7. Поничка/баничка с кафе

Въпреки че това е най-лесната преносима и широко достъпна закуска, донътите, мекиците, кифлите и баниците в комбинация с кафето няма да ви осигурят подходяща основа за постоянен фокус и настроение през деня. Поничките са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и често се пържат в растителни масла, което може да ви създаде мозъчна мъгла в краткосрочен план и по-лоши резултати от паметта в дългосрочен план. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари