IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго остава слънцезащитният крем по кожата

20 юни 2024 17 50

И съвети за правилното му прилагане

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Слънцезащитният крем е задължителен продукт във вашата рутинна грижа за кожата. Без него най-големият орган в тялото ви е податлив на вредните UV лъчи, които могат да доведат до рак, слънчево изгаряне и преждевременно стареене. Но ефективността на продукта може да отслабне с течение на времето, така че трябва да го прилагате редовно и правилно.

В този текст ви разказваме всичко важно за слънцезащитния крем – колко дълго е ефективен върху кожата, колко често да го нанасяте отново, както и митове и факти за прилагането на продукта.

Колко време издържа слънцезащитният крем върху кожата

Това колко време трае слънцезащитният крем върху кожата обикновено зависи от вида на продукта, който използвате, и дейностите, които извършвате през деня. Обикновено може да разчитате за защита до два часа, независимо дали има или не висок слънцезащитен фактор.

Слънцезащитният крем действа като отразява или абсорбира вредните ултравиолетови лъчи, преди те да достигнат повърхността на кожата ви. Въпреки това, поради фактори като плуване, изпотяване или просто активен начин на живот, който причинява триене на кожата, докато сте навън, тези защитни качества могат да изчезнат с времето.

коса, слънце,

Снимка: iStock

Някои слънцезащитни съставки ви предпазват от ултравиолетовите лъчи като ги абсорбират и разграждат, като по този начин намаляват ефективността на продукта. Това прави повторното му нанасяне на всеки два часа много важно, за да се осигури продължителна защита срещу вредните UV лъчи по време на продължително излагане на слънце.

Фактори, които влияят на продължителната защита

Има различни фактори, които могат да повлияят на защитните качества на слънцезащитния крем след нанасянето му върху кожата. Някои от тях включват вода и пот, както и интензивност на слънцето.

Вода и изпотяване

Физически дейности като упражнения с много изпотяване и плуване могат да отмият слънцезащитния ви крем. Ако подсушите кожата си с кърпа, можете също да изтриете продукта, така че ще трябва да го нанесете отново, след като приключите с дейностите си. Когато плувате или тренирате, използвайте водоустойчиви слънцезащитни кремове. Тези формули обикновено съдържат съставки, които могат да образуват водоотблъскваща бариера върху кожата. Подобни слънцезащитни продукти обикновено остават върху мокра кожа между 40 и 80 минути.

Интензивност на слънцето

Интензитетът на слънцето обикновено е най-силен в пиковите часове, обикновено между 10 сутринта и 16 часа следобед. Това е моментът, когато лъчите ни удрят най-пряко, а UV радиацията е най-силна. През това време ефективността на слънцезащитните продукти може да изчезне по-бързо поради повишеното излагане на слънце. Така че, ако сте навън в тези часове, нанасяйте отново слънцезащитните си продукти по-често.

Колко често да нанасяте слънцезащита

По принцип винаги трябва да нанасяте отново слънцезащитен крем на всеки два часа, докато сте на пряка слънчева светлина за постоянна защита. Това ще запази кожата ви защитена и ще позволи на малко ултравиолетови лъчи да преминат, за да ви помогнат да придобиете тен.

Правилният начин за нанасяне на слънцезащитен крем

За да може слънцезащитният крем да защити кожата ви ефективно, трябва да го нанесете правилно. И така, как да сте сигурни, че нанасяте слънцезащитен крем по правилния начин? Ето няколко лесни стъпки, които да следвате.

1. Изберете правилния продукт

Първо, ще искате да се уверите, че защитата, която прилагате, е добра. Препоръчително е да използвате крем с 30 или по-висок фактор, ако ще прекарвате продължително време на открито. SPF 30 обикновено блокира 97% от слънчевите UVB лъчи. Винаги се уверявайте, че слънцезащитният крем е с широкоспектърен SPF, което означава, че предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи.

2. Нанесете точното количество

Повечето хора не използват достатъчно слънцезащитни продукти. Прилагането на по-малко от необходимото може потенциално да ви изложи на риск. Необходим е около 28 грама слънцезащитен крем, за да покрие правилно повечето тела на възрастни. След като нанесете слънцезащитния крем, втрийте го старателно и равномерно в кожата.

3. Покрийте всички открити зони

Винаги се уверявайте, че покривате напълно всички участъци от откритата кожа. Това включва често пренебрегвани области като ушите, зад коленете, краката и гърба. За труднодостъпни места, като гърба, можете да използвате слънцезащитен спрей.

4. Нанесете преди да излезете

Най-добре е да нанесете слънцезащитен крем поне 15 минути преди да излезете на слънце. Това е така, защото той се нуждае от известно време, за да попие, за да бъде най-ефективен. Ако изчакате да сте на открито, за да го нанесете, рискувате да се изгорите.

5. Повтаряйте редовно

Повторното нанасяне на слънцезащитен крем е също толкова важно, колкото и първото. Не забравяйте да нанасяте отново поне на всеки два часа, както и веднага след изпотяване или плуване, тъй като и двете ще намалят количеството слънцезащитен крем върху кожата ви, който сте нанесли преди.

6. Не забравяйте устните и скалпа

Има някои важни области на тялото, които обикновено пропускаме, като устните и скалпа. Балсам за устни със SPF 30 ще ги предпази от слънцето. Не забравяйте да нанасяте редовно. За да защитите скалпа си, носете шапка. Можете също да потърсите слънцезащитен крем с пяна за зоната на косата и скалпа, тъй като те са лесни за нанасяне.

7. Наслоете правилно

Прилагането на продукти за грижа за кожата и красотата в правилния ред е от съществено значение за максималната защита от слънцето. Най-добре е да нанесете слънцезащитен крем след почистване и овлажняване на лицето. Дайте му няколко минути да попие в кожата ви, преди да започнете да се гримирате.

8. Проверете срока на годност

Както всички продукти за грижа за кожата, слънцезащитните продукти имат срок на годност. С течение на времето активните съставки, които ви предпазват от ултравиолетовите лъчи, могат да се разпаднат и да станат по-малко ефективни. Слънцезащитният крем обикновено се разваля след 2-3 години. Дерматолозите препоръчват да считате слънцезащитните продукти, че са с изтекъл срок на годност три години след покупката, освен ако етикетът на продукта не казва друго.

9. Проверете UV индекса

UV индексът е число, което обозначава интензивността на слънцето в даден ден. Помага да разберете колко силни са ултравиолетовите лъчи и колко бързо кожата ви може да изгори. Можете да намерите UV индекса за вашия район чрез приложения за времето или уебсайтове. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силни са ултравиолетовите лъчи и по-голям е рискът от слънчево изгаряне, така че е необходимо по-често повторно прилагане на слънцезащитен крем.

Потенциални рискове и странични ефекти

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Ненанасянето и пропускането на повторно нанасяне на слънцезащитен крем може да бъде опасно и крие няколко риска. Ако не нанесете слънцезащитен крем или не го нанесете отново правилно, кожата ви няма да бъде толкова защитена, колкото трябва, което може да доведе до слънчево изгаряне. Слънчевите лъчи също могат да доведат до бръчки и по-бързо състаряване на кожата. Дори по-лошо, това може да увеличи риска от рак на кожата. Слънцезащитният крем помага за блокиране на тези вредни лъчи, така че редовното нанасяне е като да осигурите на кожата си предпазен щит през целия ден.

Митове и факти за прилагането на слънцезащитен крем

Има някои погрешни схващания относно слънцезащитните кремове, с които трябва да сте запознати, преди да купите следващата си бутилка. Ето общи митове и факти за слънцезащитните продукти.

Не е необходимо да нанасяте отново слънцезащитен крем, ако е водоустойчив

За съжаление, това е напълно невярно. Никой слънцезащитен продукт не може да бъде 100% водоустойчив. Така че винаги трябва да прилагате отново дори водоустойчиви слънцезащитни продукти след излагане на вода. Освен това оставете слънцезащитния крем да се утаи върху кожата ви поне 15–20 минути, преди да влезете във водата.

По-висок фактор означава, че не е необходимо повторно нанасяне

Всички слънцезащитни продукти, независимо от SPF рейтинга, се износват с времето поради излагане на слънце, пот или вода. Така че е важно да нанасяте отново слънцезащитния си крем на всеки два часа или по-често, ако се потите или плувате. Това важи и ако използвате водоустойчиви слънцезащитни продукти.

Нямате нужда от слънцезащита в облачни дни

Толкова много хора смятат, че не е необходима слънцезащита в облачни дни. Докато облаците могат да намалят ултравиолетовите лъчи на слънцето, достигащи до кожата ви, те не са достатъчни, за да ги блокират напълно. Над 90% от ултравиолетовите лъчи все още могат да преминат през облаците. Най-добре нанесете слънцезащитен крем, дори и да е облачно.

Използването на грим с SPF е също толкова ефективно, колкото слънцезащитните продукти

За съжаление не. Използването на продукти за грим с SPF е добър начин да добавите повече слънцезащита към кожата си. Гримът с SPF често има по-нисък фактор, което не е достатъчно, за да осигури адекватна защита от вредните UV лъчи. Затова винаги се уверете, че нанасяте широкоспектърен слънцезащитен крем, преди да се гримирате.

Веднъж нанесен, слънцезащитният крем издържа цял ден

Това е един от най-разпространените митове за слънцезащитните продукти. Много хора изглежда смятат, че слънцезащитният крем може да издържи цял ден само след едно нанасяне. Но в действителност той обикновено се разлага, докато ви предпазва от слънцето, и губи своята ефективност след няколко часа. Нанасяйте слънцезащитен крем на всеки два часа или след плуване или изпотяване.

За още новини от света на красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари