Да се храниш здравословно невинаги е лесно. Преминаването на диета, богата на зеленчуци, помага да си осигурим необходимите витамини и минерали, за да поддържаме тялото си здраво. Снабдяването с тези хранителни продукти обаче може да бъде трудно, особено през есента и зимата, когато повечето от тях са скъпи, не са пресни или се развалят бързо в хладилника. За да се борят с това, много експерти препоръчват да се насочим към замразени зеленчуци, които всъщност могат да осигурят по-високи нива на хранителни вещества от пресните.
Защо да изберете замразените зеленчуци?
След като зеленчукът бъде обран, той започва да губи хранителни вещества. Тъй като замразените зеленчуци се замразяват бързо при пикова зрялост, това заключва витамините и минералите в най-добрия им вид, спирайки разграждането на хранителните вещества. Пресните зеленчуци също преминават през обработка, съхранение и транспортиране, което означава, че докато стигнат до магазина за хранителни стоки или домашната кухня, качеството на останалите хранителни вещества може да е повлияно.
Като допълнителен бонус към богатата на хранителни вещества природа на замразените зеленчуци, те също така често са по-евтини, особено ако не са в сезона. Замразените зеленчуци имат и по-дълъг срок на годност, което означава, че няма да се развалят толкова бързо, колкото пресните им събратя. Тези предварително опаковани хранителни продукти вече са почистени и подготвени, което ги прави удобна опция за готвене.
Диетологът и експерт по спортна медицина д-р Питър Брукнер често получава въпроси за замразените храни и как можем да ги включим в нашата диета. Докато много зеленчуци могат да бъдат положително допълнение към вашия фризер, д-р Брукнер отбелязва, че някои от тях всъщност са по-добри за замразяване от други.
Шест вида зеленчуци, които са по-добри замразени, а не пресни
1. Броколи
Снимка: iStock
Броколите са богати на витамини С и К, както и на фибри. Когато са замразени, те запазват своята хрупкавост и яркозелен цвят и могат да се консумират като гарнитура или добавка към пържени ястия.
2. Спанак
Снимка: Pixabay
Замразеният спанак е пълен с желязо и множество витамини. Независимо дали се използва в смутита, супи или паста, той е лесен начин да добавите допълнителни хранителни вещества към всяко хранене.
3. Грах
Снимка: iStock
Това сладко на вкус и яркозелено бобово растение е чудесен източник на протеини. Дори и замразен, грахът се сварява бързо и е удобен зеленчук за готвене.
4. Чушки
Снимка: iStock
Тези цветни зеленчуци са особено богати на витамини А и С. Тъй като замразяването им не влияе на хрупкавата им текстура, те могат да се добавят към салати или пържени ястия.
5. Карфиол
Снимка: iStock
Карфиолът е чудесен източник на фибри и се готви добре, когато е замразен. Този зеленчук може да се използва и като нисковъглехидратен заместител на ориза.
6. Микс зеленчуци
Снимка: iStock
Често може да намерите микс зеленчуци във фризерите на хранителните магазини. Това е удобен начин за включване на множество източници на хранителни вещества в една чиния. Търсете цветни миксове, за да получите по-широка гама от витамини.