fallback

8 храни, които да не ядете на празен стомах

21 January 2025 11:00

Те ще предизвикат сериозно раздразнение

Снимка: iStock

Когато имате празен стомах и голям апетит, може да бъде доста изкушаващо да вземете първото нещо, което видите в кухнята. Това е особено вероятно, ако току-що сте се събудили или сте имали натоварен ден и просто не сте намерили време за хранене. 

Някои храни и напитки обаче могат да повлияят сериозно на празния стомах, особено ако имате чувствителен стомашно-чревен тракт. За да играете на сигурно, прочетете по-нататък, за да научите кои храни трябва да избягвате на гладно, както и как да намалите храносмилателните проблеми, когато ги ядете.

8 храни, които да не ядете на празен стомах

Кафе

Съжаляваме, любители на кафето, но може би е време да се откажете от любимата си напитка веднага след събуждане. Кафето, особено силното черно, може да е трудно за понасяне на гладно. Това е така, защото кофеинът в него насърчава освобождаването на гастрин – хормонът, който отделя стомашна киселина. Този ефект може да доведе до симптоми на рефлукс, като подуване на корема, гадене и регургитация – връщане на малки количества газ или течност в стомаха. 

Кофеинът също така отваря долния езофагеален сфинктер или иначе казано мускулната клапа между хранопровода и стомаха. Това може да накара съдържанието на стомаха, включително стомашната киселина, да се върне обратно в хранопровода, което допълнително допринася за рефлукса. 

Снимка: iStock

Струва си да се отбележи, че кофеинът може да има тези ефекти, независимо дали стомахът ви е празен или не. Но ако не сте яли нищо, страничните ефекти може да са още по-дразнещи. За да избегнете проблеми със стомаха, диетолозите препоръчват да хапнете нещо малко с високо съдържание на протеини или мазнини, преди да пиете кафе. Примерите включват твърдо сварени яйца, няколко супени лъжици ядково масло или дори да сложите една доза пълномаслено кокосово мляко в кафето. Това ще улесни приемането на кофеин от стомаха и намалява неудобните странични ефекти. 

Пикантни храни

Идеята, че пикантните храни могат да раздразнят лигавицата на стомаха зависи от това дали сте свикнали да ядете люто. Така че, ако обикновено не сте любител на пикантността, приемът ѝ на празен стомах може да предизвика сериозен дистрес. 

Снимка: iStock

Повечето пикантни храни съдържат химикал, наречен капсаицин, който се свързва с рецепторите във вашия стомашно-чревен тракт. Това кара тялото ви да мисли, че нещо вредно е навлязло в организма, което го кара да увеличи производството на слуз и да ускори храносмилането, за да премахне това вещество. Това може да предизвика прекомерни храносмилателни проблеми, включително разстроен стомах, диария и други. 

Ако това ви звучи познато, добавяйте постепенно пикантни храни към диетата си. Междувременно избягвайте да ги ядете на празен стомах или докато стомашно-чревният ви тракт свикне с тях. 

Сладки храни

Въпреки че може да е изкушаващо да започнете деня с десерт, най-добре е да запазите сладките неща за по-късно. Яденето на сладки храни на празен стомах може да доведе до по-бърз скок в нивата на инсулина и кръвната захар, което често води до срив скоро след това. За да предотвратите това, първо яжте храни с високо съдържание на фибри. Те ще забавят усвояването на захарта, като по този начин подпомагат по-бавното покачване на кръвната захар.

Снимка: Pixabay

Сладките храни също могат да причинят диария, ако се консумират на празен стомах. Това се случва, когато електролитите и течностите се изтеглят от кръвта и в червата ви, което е опитът на храносмилателния ви тракт да балансира високата концентрация на захар. Резултатът е разхлабени и воднисти движения на червата, които могат да бъдат супер неудобни, особено когато сте на работа.

Чай с кофеин

Както вече разбрахме, кофеинът не е полезен на празен стомах. Може да раздразни стомашната лигавица и да увеличи производството на стомашна киселина, което води до симптоми на рефлукс. В резултат на това чайовете с кофеин могат потенциално да причинят проблеми с храносмилането, така че си струва да хапнете лека закуска, преди да си приготвите чаша чай.

Снимка: iStock

Най-често срещаният виновник е черният чай, тъй като има тенденция да съдържа повече кофеин от другите сортове. Зеленият чай, който има малко по-малко кофеин, също може да предизвика стомашно-чревни симптоми, макар и в по-малка степен. Що се отнася до билковите чайове? Докато не съдържат кофеин, вероятно няма да ви пречат.

Кисело мляко/йогурт

Благодарение на високото си съдържание на пробиотици и млечна киселина, киселото мляко е чудесно за червата. Единствената уловка? Някои хора са чувствителни към млечната киселина. В този случай яденето на кисело мляко или йогурт на гладно може да увеличи производството на стомашна киселина, причинявайки стомашно-чревни проблеми. Това може да унищожи и някои от полезните пробиотици, които се съдържат в самото кисело мляко. 

Снимка: iStock

По-добре е да ядете кисело мляко на пълен стомах, така че част от млечната киселина да може да се абсорбира и да не унищожи някои от тези полезни компоненти. 

Газирани напитки

Газираните напитки, включително газираната вода, могат да бъдат интересни и вкусни за пиене. Въпреки това, те са известни с причиняването на неприятни стомашно-чревни симптоми като оригване и подуване на корема, особено когато се приемат на гладно. Мехурчетата въглероден диоксид от карбонизацията на напитката могат да създадат голям натиск в стомаха, причинявайки дискомфорт. Карбонизацията може също да доведе до отваряне на мускулната клапа между хранопровода и стомаха, което води до симптоми на рефлукс. 

Снимка: iStock

Друго нещо, за което трябва да внимавате, е съдържанието на захар в подсладените газирани напитки, което може да причини скок в кръвната захар. Както при храните със захар, пиенето на подсладени напитки на празен стомах може бързо да повиши кръвната ви захар, което потенциално води до енергиен срив.

Мазни, пържени храни

Супер високото съдържание на мазнини в мазните пържени храни – пържени картофи, лучени кръгчета и пържено пиле – може да бъдат твърде тежки за празния стомах. Като за начало, храните с високо съдържание на мазнини се усвояват по-дълго. Това означава, че те остават в стомаха за по-дълги периоди от време, което причинява повече киселинно производство. Това може да доведе до болки в стомаха, дискомфорт и цялостно стомашно-чревно разстройство. Храните с високо съдържание на мазнини също влияят на това колко добре се свива мускулната клапа между хранопровода и стомаха, създавайки празнина, която води до киселинен рефлукс.

Снимка: iStock

За да намалите тези ефекти, можете да комбинирате мазни храни с всякакви въглехидрати, като ориз, хляб, картофи и други нишестени зеленчуци, които действат като буфер. Те поглъщат излишната киселинност, потенциално предотвратявайки страничните ефекти, свързани с проблеми в червата, които могат да възникнат от консумацията на мазни и пържени храни. 

Цитрусови плодове и сокове

От пресен грейпфрут до портокалов сок, цитрусовите продукти са класическа закуска. Но ако имате анамнеза за храносмилателни проблеми или изключително чувствителен корем, може да искате да избягвате тези храни, когато стомахът ви е празен. Цитрусовите плодове съдържат лимонена киселина, която може да раздразни лигавицата на стомашно-чревния тракт. Киселинността на цитрусовите плодове също може да отпусне мускулната клапа между хранопровода и стомаха, проправяйки пътя за киселинен рефлукс.

Снимка: iStock

За щастие, с правилния подход можете да вземете своя цитрус и да го изядете. Номерът е да се консумират цитрусови плодове в комбинация с напитки с въглехидрати. Въглехидратите ще помогнат за абсорбиране на излишната киселина в стомаха, потенциално облекчавайки неприятните симптоми.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
празен стомах на гладно стомах храни разстройване разстроен стомах
1 коментара
fallback