fallback

Морските водорасли са пълни с ползи за здравето – ето как да ядете повече от тях

26 June 2025 10:50

Без да включвате суши

Снимка: iStock

Прогнозира се, че ядливите морски водорасли ще бъдат една от следващите големи тенденции в храните като вкусен, здравословен и устойчив вариант – и пазарът на продукти е забелязал това! Отминаха дните, когато храните на основата на морски водорасли се предлагаха само в любимите ви азиатски магазини за хранителни стоки или ресторанти. Нарастващата популярност на този клас морски зеленчуци ги доведе до появата им на рафтовете на супермаркетите и във всякакви ресторантски менюта. Но много купувачи все още се чудят за ползите за здравето от морските водорасли и как да ги използват у дома. Е, ние сме тук, за да изясним част от това объркване с пълно описание на това какво представляват морските водорасли, какви ползи за здравето предлагат и как да ги използвате в кухнята.

Какво представляват морските водорасли?

Първо най-важното, какво точно представляват морските водорасли? 

„Морските водорасли е общото наименование, което обхваща редица различни видове растения и водорасли, които растат във вода“, казва диетологът Кортни Пелитера. Някои популярни видове, с които може би вече сте запознати, включват келп, спирулина, нори, аонори и уакаме. Комбу е друг класически вариант за морски водорасли. 

Келп. Снимка: iStock

Вкусът, ароматът и текстурата на тези водни зеленчуци варират в зависимост от вида и приготвянето. Едно нещо обаче, което всички те имат общо, е соленият, умами вкус от океанската им среда на отглеждане. Сушените морски водорасли предлагат задоволителна хрупкавост, докато пресните или варени морски водорасли имат апетитна, дъвчаща текстура.

7 здравословни ползи от водораслите

Но освен кулинарния си потенциал, водораслите са пълни с хранителни вещества. В много малка порция можете да получите много витамин К, рибофлавин, калий, фибри, желязо и йод. Водораслите дори осигуряват известно количество калций.

Снимка: iStock

Водораслите са също така пълни с витамини А, B комплекс, D и E, и K, магнезий, фосфор, цинк, мед, селен, флуорид, аминокиселини и полифеноли, които действат като антиоксиданти. В много видове водорасли ще намерите дори протеини и омега-3 мастни киселини. Този набор от хранителни вещества е от полза за нашето здраве по различни начини – ето седем от най-впечатляващите.

Метаболитно здраве

Фибрите, които се намират в повечето видове морски водорасли, са добри за цялостното ни метаболитно здраве. Фибрите помагат за регулирането на храносмилането, контролират кръвната захар и ви помагат да се чувствате сити и доволни от храната. Протеините и здравословните мазнини, които се намират в тези морски зеленчуци, също имат същия ефект на забавяне на храносмилането – добра новина за тези, които се нуждаят от допълнителна подкрепа за кръвната захар. Това забавено храносмилане също играе ключова роля за ограничаване на апетита и осигуряване на дълготрайна енергия след хранене.

Чревно здраве

Но съдържанието на фибри в морските водорасли също е революционно за здравето на червата. Те са ключови за храносмилателната система. Това е така, защото те естествено регулират храносмилането и действат като пребиотик в чревния микробиом. Пребиотиците са храна за здравите бактерии в чревния микробиом, помагайки на тази система, базирана на дебелото черво, да процъфтява. А добре функциониращият микробиом не само е от полза за храносмилателното здраве, но и поддържа имунитета, здравето на мозъка и други. Биоактивните съединения в морските водорасли също имат ползи за подобряване на чревния микробиом. 

Сърдечно здраве

Говорейки за фибри, този сложен въглехидрат, в комбинация с омега-3 мастни киселини, микроелементи и растителни съединения, съдържащи се в морските водорасли, също насърчава по-добро здраве на сърцето. Фибрите помагат за контролиране на нивата на холестерола и кръвното налягане. Междувременно растителните съединения в морските водорасли проявяват противовъзпалително действие, докато калият е добър за балансиране на кръвното налягане. Говорейки за възпаление, омега-3 мастните киселини са мощни противовъзпалителни агенти, които са ключови и за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Имунно здраве

Противовъзпалителният потенциал на морските водорасли също така подобрява цялостното имунно здраве, както и подкрепата за чревния микробиом, предлагана от фибрите в морските водорасли. Фибрите са от решаващо значение за ползите за имунното здраве. Освен това, няколко от микроелементите в морските водорасли подсилват имунния отговор, включително витамин А, витамин Е, цинк, мед и селен. Тези хранителни вещества действат като антиоксиданти в организма, борейки се с молекулите на свободните радикали, свързани с много остри и хронични заболявания.

Здраве на щитовидната жлеза

Морските водорасли и алгите съдържат значителни количества йод – често забравян минерал. Въпреки че йодът не получава толкова положителна преса, колкото другите микроелементи, той е от решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза. Важно е обаче да не се прекалява с водораслите в това отношение. Поради по-високите нива на йод в водораслите, те могат да бъдат вредни при прекомерна консумация. Това обаче се превръща в истински проблем само ако ядете обилни количества водорасли всеки ден – което е необичайно.

Здраве на тъканите

Съдържанието на аминокиселини, протеини и желязо в водораслите дори помага за изграждането на здрави тъкани. Аминокиселините са от съществено значение за диетата и се използват за изграждане на мускулна и клетъчна структура. Освен това, аминокиселините и непокътнатите протеини помагат за растежа, поддържането и възстановяването на почти всяка телесна структура, за която можете да се сетите – от коса, кожа и нокти до органи, хормони и кости. Желязото може да помогне и за поддържане на здравето на червените кръвни клетки.

Природно здраве

И накрая, морските водорасли са суперзвезда на устойчивостта, подкрепяйки здравето на нашата по-широка околна среда – което неизбежно е от полза за цялостното ни лично здраве. Това наистина е една от най-устойчивите храни на планетата. Може да се добива от морето, както се прави от хилядолетия, както и да се отглежда устойчиво във ферми за морски водорасли. И в двата случая не се изисква земя и повечето морски водорасли се отглеждат без никакви вложения (като торове и пестициди). Освен това, морските водорасли предлагат и естествено, важно местообитание за водната екосистема.

Как да хапвате водорасли у дома

Има много вкусни начини да се насладите на морски водорасли у дома – точно както хората са правили от векове по целия свят. Те са ценна съставка в много културни кулинарни традиции – в определени региони близо до морето, като някои индиански, азиатски, скандинавски, британски и европейски общности.

Морските водорасли са естествен източник на карагенан, сгъстител, често използван като хранителна добавка. Това прави прахообразните или смесени морски водорасли отличен начин за добавяне на плътност към пудинги, печени изделия, смутита и яхнии. Варианти като водорасли келп, комбу, уакаме и нори също са вкусни в яхнии, супи, бульони, оризови ястия, юфка и суши рулца за пикантен умами вкус.

Спирулина. Снимка: iStock

Използвайте ги, за да добавите морски вкус към салати, пълнежи за сандвичи, дресинги и купички със зърнени храни. Можете да добавите поръска от люспи от морски водорасли към домашно приготвени вегетариански бургери или пържени картофи за пикантен щрих.

Съвети за пазаруване

В днешно време в много големи вериги хранителни магазини можете да намерите разнообразие от удобни продукти от морски водорасли. Морските водорасли могат да бъдат закупени сушени под формата на снак и обикновено се предлагат в няколко различни вкуса, като ранч и морска сол. Могат да се готвят и като всяка друга зелена салата – запържете ги с малко олио и чесън, когато ги купите пресни.

Снимка: iStock

Когато купувате морски водорасли, не забравяйте да търсите биологични продукти или опции от реномирани търговци на дребно с прозрачна информация за произхода, за да избегнете нежелани замърсители. Има съобщения за тежки метали като арсен, живак, кадмий и олово в морските водорасли. Тези нива зависят от това къде се отглеждат водораслите, тъй като те могат да абсорбират тези замърсители от средата си на растеж. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
морски водорасли водорасли здраве ползи храна здравословно хранене
0 коментара
fallback