fallback

10 причини да ядем повече диня – здравословен начин да се разхладим в жегите

26 June 2025 08:40

Похапвайте по-често сочния розов плод и ще си набавите витамини, минерали и антиоксиданти

Снимка: Getty Images

Динята е един от най-свежите плодове за лятото.

Сладка, сочна и с богато съдържание на вода, тази лятна розова кралица на плодовете, е най-добрият начин да поддържаме своята хидратация. Особено през летния сезон когато тялото непрекъснато се поти, изхвърляйки огромно количество течност.

Факт е, че плодовете съдържат естествена плодова захар. Но това не бива да е причина да се лишаваме от тяхната свежест и богата хранителна стойност. Същото важи и за любимата диня.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nutriful Fit (@nutriful.fit)

10 причини да си похапвате повече диня през лятото

1. Отличен източник на антиоксиданти и хранителни вещества

Плодът съдържа витамини А, B6 и С, жизненоважни за здравето на организма, както и магнезий и калий. Розовият плод е и богат източник на цитрулин.

Цитрулинът е аминокиселина, която може да подобри изпълнението на упражненията при тренировка.

2. Подпомага хидратацията

Динята съдържа голям процент вода, което означава, че похапвайки вкусния плод, си осигуряваме необходимата хидратация в летните жеги.

Регулирането на телесната температура, нормалната функция на органите, доставката на хранителни вещества до клетките и бдителността са само част от телесните процеси, за които хидратацията е изключително важна.

Снимка: IStock

3.  Съдържа малко калории

Яденето на храни с ниска калорийна стойност може да поддържа чувството за ситост за по-дълго време.

Една чаша диня нарязана на кубчета или 152 грама съдържат 46 калории.

4. Подпомага борбата със свободните радикали

Динята е източник на антиоксиданти, като освен витамин С, съдържа и цитрулин, каротеноиди, ликопен и кукурбитацин Е.

Тези съединения помагат в борбата със свободните радикали – нестабилни молекули, които увреждат клетките.

5. Богата е на антиоксиданти

Антиоксидантните съединения намаляват риска от развитието на някои онкологични заболявания

Няколко растителни съединения, открити в динята, включително ликопен и кукурбитацин се свързват с по-нисък риск от развитие на някои видове рак.

6. Подпомага баланса на холестерола и кръвното налягане

Ликопенът в динята може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане, ключови фактори за здравето на сърдечносъдовата система.

Снимка: iStock

7.  Има противовъзпалително действие

Плодът съдържа естествен пигмент, наречен бета-криптоксантин, който може да предпази ставите от възпаление.

8. Подпомага здравето на очите и доброто зрение

Съединението ликопен се отразява добре на здравето на очите.

9.  Динята съдържа по-малко захар от други плодове

Динята съдържа естествена захар – едно средно голямо резенче (286 г или приблизително 1/6 от цяла диня) има около 17,7 г общи захари. Това прави динята здравословен плод, подходящ за хора с диабет.

Въпреки това е важно да се отбележи, че трябва да ограничавате размера на порцията и да следите колко диня ядете.

10. Динята е суперхрана

Терминът „суперхрана“ обикновено се използва за храни, които имат много хранителни ползи, но съдържат минимално количество калории.

За още здравословни идеи последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Донка Найденова
Сподели
здраве лято витамини Диня полезноe
0 коментара
fallback