Наред с някои подозрителни модни тенденции (видими прашки и дънки с ниска талия), деветдесетте и 2000-те години дадоха на много от нас съмнителни хранителни навици.
В опит да подражаваме на телата на Кейт Мос (кльощава) и след това на Жизел Бюндхен (слаба, но с големи гърди), много жени, израснали през 90-те, започнаха да следват хранително непрепоръчителни диети и прегърнаха свят на оризови кексчета, броене на калории, газирани напитки с нулева захар и всичко с ниско съдържание на мазнини.
Вече е пълно с уелнес инфлуенсъри, които се хвалят със „сияние от здраве“ в длъжностната си характеристика, и се опитват да „ни излекуват“ от вкоренени хранителни навици, такива, за които винаги сме вярвали, че са „добри“ и „отслабващи“, но всъщност са нездравословни и могат да предизвикат наддаване на тегло.
Диетоложката Риан Стивънсън изброява куп вредни хранителни навици, които противоречат на интуицията ни, причиняват ни страдание и все пак ги следваме. Тя казва: „Жените в средна възраст често възприемат стратегии, които саботират метаболизма – използват прекомерни изкуствени подсладители, фокусират се върху нискокалорични, ултрапреработени храни и се страхуват от здравословни мазнини.“
Риан споделя своите хранителни съвети за отслабване и разкрива 7-те грешки, които жените в средна възраст често правят в диетата си:
1. Пропускане на закуска
„Ако си позволите да сте хронично гладни, това може да повиши кортизола, което директно води до складиране на мазнини. Лишаването може също да наруши сигнализирането на грелин [хормонът на глада] и лептин [хормонът на ситостта], което затруднява разпознаването на ситостта и увеличава желанието за храни с високо съдържание на захар или мазнини. Гладът може също да активира цикъл на „преяждане-ограничаване“, при който екстремният глад след гладуване води до загуба на контрол върху храната и многократна прекомерна консумация.“
2. Краткосрочни диети
„Дългосрочното хронично недохранване може да попречи на мускулната маса, създавайки обратния на желания ефект, защото поддържането на мускулна маса е едно от най-ефективните неща, които можем да направим, за да помогнем за контрола или загубата на тегло. Продължителното гладуване също така сигнализира на тялото за „режим на гладуване“, така че ще намали скоростта на метаболизма ви и ще насърчи складирането на мазнини.“
Снимка: iStock
3. Ядене на плодове за закуска
„Плодовете са чудесен източник на микроелементи и фибри, но разчитането единствено на тях за закуска може да бъде контрапродуктивно за отслабване в дългосрочен план. Те могат да причинят скокове на кръвната захар, които влияят на фокуса, енергията и метаболизма, създавайки енергийни сривове в рамките на часове и усилвайки апетита и преяждането по-късно през деня. Освен това, те не съдържат протеини и с течение на времето този навик може да ускори загубата на мускулна маса.“
4. Запазване на калорийния „допустим“ прием за вечерта
„Обилното хранене късно вечер нарушава метаболизма на мазнините и причинява по-високи скокове на глюкозата и по-ниска инсулинова чувствителност, отколкото идентичните ястия, консумирани по-рано. Това нарушава съня, благодарение на забавеното освобождаване на мелатонин, което от своя страна повишава кортизола и хормона на глада.“
5. Вяра в идеята, че „всичко с мярка“ е добро
„Това твърдение омаловажава факта, че толкова много ултрапреработени храни са специално създадени за прекомерна консумация, така че е невъзможно да ги приемате умерено или с т. нар. „мярка“. Това също води до преяждане и идеята, че липсата на сила на волята ви е провалила.“
6. Удвоявате стриктния си режим на хранене, когато не виждате резултати
„Не сме подготвени за това колко много се променя метаболизмът ни през живота ни, така че сме склонни да реагираме прекалено и да се опитваме да бъдем твърде рестриктивни и дори крайни, когато това, което е работило преди, вече не работи. Това води до цикъл на дисбаланс.“
7. Мислите, че алкохолът не се брои
„Виждам много жени, които пият твърде много алкохол в средна възраст като например над две чаши вино на ден. Това е контрапродуктивно за контрола на теглото и за всеки друг аспект на дългосрочното здраве, що се отнася до жените.“