IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Да сложим на трапезата: 10 храни, които са полезни през есента

17 октомври 2025 04 00

Вижте и за какво да внимавате при тях

Снимка: IstockPhoto

Есента е сезонът, когато природата ни дарява с изобилие от храни, богати на хранителни вещества, които подпомагат здравето ни в по-хладните месеци.  Ето списък с 10 храни, които са особено полезни през този сезон. Умереността е ключова, тъй като прекомерната консумация може да доведе до храносмилателни проблеми, повишаване на кръвната захар или други нежелани ефекти. 

Тиква  

Богата на бета-каротин, витамин А, витамин С и антиоксиданти, които подпомагат зрението, кожата и имунната система. Съдържа фибри, които подпомагат храносмилането.

За какво да внимавате: Високото съдържание на фибри може да предизвика подуване или дискомфорт в стомаха, ако се консумира в големи количества. Тиквата е сладка и може да повиши кръвната захар, ако се яде прекалено много, особено при диабетици.

Ябълки  

Съдържат фибри (пектин), витамин С и антиоксиданти, които подпомагат сърдечносъдовото здраве и регулират холестерола. Подходящи за лека закуска или десерт.

За какво да внимавате: Прекомерната консумация може да доведе до стомашно разстройство поради високото съдържание на фибри и фруктоза. Може да повиши кръвната захар при хора с инсулинова резистентност.

Круши 

Богати на фибри, витамин С и калий, които подпомагат храносмилането и здравето на сърцето. Съдържат антиоксиданти, които се борят с възпаленията.  

За какво да внимавате: Подобно на ябълките, високото съдържание на фибри и захари може да причини подуване или диария.

Нар  

Пълен с антиоксиданти (полифеноли), които подпомагат сърдечното здраве и намаляват възпаленията. Витамин С и фолиева киселина укрепват имунитета.  

За какво да внимавате: Сокът от нар е с високо съдържание на захар и може да повиши кръвната захар. Прекомерната консумация на семена може да раздразни стомаха.

Сладки картофи

Източник на витамин А, витамин С, фибри и антиоксиданти. Подпомагат зрението, кожата и стабилизират кръвната захар поради ниското си гликемично натоварване.  

За какво да внимавате: Високото съдържание на въглехидрати може да доведе до покачване на теглото, ако се консумират в големи количества.

Кестени  

Богати на фибри, витамин С и сложни въглехидрати, които осигуряват дълготрайна енергия. Съдържат антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърцето.

За какво да внимавате: Високото съдържание на въглехидрати може да доведе до напълняване. Суровите кестени съдържат танини, които в големи количества могат да раздразнят стомаха.

Брюкселско зеле  

Източник на витамини К, С, фолиева киселина и фибри. Съдържа глюкозинолати, които имат противоракови свойства и подпомагат детоксикацията.

За какво да внимавате: Може да предизвика подуване или газове поради високото съдържание на фибри и серни съединения. Хора с проблеми с щитовидната жлеза трябва да ограничат консумацията, тъй като може да повлияе на функцията ѝ.

Цвекло  

Богато на фолати, манган и антиоксиданти (беталаини), които подпомагат здравето на черния дроб и намаляват възпаленията. Подобрява кръвообращението.

За какво да внимавате: Високото съдържание на оксалати може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците при предразположени хора. Може да оцвети урината в червено (безвредно, но объркващо).

Къдраво зеле (кейл)

Суперхрана, богата на витамини А, С, К, калций и антиоксиданти. Подпомага имунитета, здравето на костите и детоксикацията.

За какво да внимавате: Съдържа гойтрогени, които могат да повлияят на щитовидната жлеза при хора с хипотиреоидизъм. Високото съдържание на фибри може да причини стомашен дискомфорт.

Смокини

Богати на фибри, калий, магнезий и антиоксиданти. Подпомагат храносмилането и сърдечното здраве. Естествено сладки, те са здравословен десерт.

За какво да внимавате: Високото съдържание на захари може да повиши кръвната захар или да доведе до напълняване. Могат да имат слабителен ефект при прекомерна консумация.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари