При хората, които консумират големи количества сол, не се увеличава рискът от високо кръвно налягане и е по-малко вероятно да починат от сърдечно-съдови заболявания, гласи ново европейско изследване.
Досега беше установено, че големите количества сол са вредни за здравето и учените съветваха да ограничаваме консумацията й. Новото изследване обаче поставя съвсем различна гледна точка върху темата, коентираха от Puls.bg.
Учените използват данни от две различни проучвания, които обединяват заедно с направеното от тях изследване, измежду 3 700 европейци. Експертите измерват консумацията на сол сред участниците, чрез проби от урината им.
Авторът на изследването – д-р Ян Стейсън от университета в Льовен, Белгия, и неговият екип разделят доброволците в три групи – такива с високо, ниско и средно количество прием на сол. Никой от участниците няма сърдечно заболяване, а 2/3 от тях са с нормално ниво на кръвното налягане.
Състоянието на доброволците е следено около 8 години, през които изследователите определят колко от тях са диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания, а също така и колко имат високо кръвно налягане.
Вероятността от болести на кръвоносните съдове е еднаква при участниците и от трите групи. Експертите констатират, че при участниците, които консумират най-малки количества сол, процентът на сърдечно-съдови заболявания е най-висок, а хората, консумиращи най-много сол, е най-ниска. Констатациите са направени на база на данните, през осемте години на наблюдение.
Около ¼ от доброволците и в трите групи, при които първоначално нивото на кръвното налягане е нормално, в последствие започва да се покачва. Учените установяват, че нивата на кръвното налягане се повишава, когато се увеличава и приемът на сол през годините, но увеличението е много малко и не би могло да повлияе на здравословното състояние според Стейсън.