Тъй наречените суперхрани са онази част от менюто, която ни помага да се борим срещу болестите, да останем здрави и да живеем по-дълго. Заедно с вече познатите ни храни обаче, характерни именно с тези качества, място намират още шест...
Исландско кисело мляко
Според специалисти това е новото кисело мляко. То е филтрирано по начин, благодарение на който придобива още по-голяма гъстота и съдържа по-голямо количество белтъчини.
При консумация би било подходящо да се прибавят подправки, мед и канела или да се консумира с плодове. Структурата на исландското кисело мляко е подобна на тази на сметана, с тази разлика, че съдържа повече белтъчини и по-малко мазнини. Може да се използва при приготвянето на шейкове или пък за похапване направо от кофичката. Киселото мляко се произвежда и с различни плодови вкусове.
Африканско житно растение теф
Пълнозърнестите храни напоследък са търсени, а теф би могло да замести повечето от познатите ни от тях. Зърната на растението нямат наличие на глутен, а от друга страна то съдържа два пъти повече желязо и три пъти повече калций от който и да е друг пълнозърнест продукт. Чрез консумацията на теф можем да получим повече хранителни вещества в ежедневното си меню.
Купуасу
Купуасу е амазонски плод, който съдържа голямо количество антиоксиданти, а вкусът му наподобява едновременно вкуса на крушата и банана. Като пресен плод е трудно да се намери, но се предлага и на прах, който би могъл да се използва в плодови шейкове. Произвежда се и сок. Купуасу се бори срещу свободните радикали, които ускоряват многократно процеса на стареене, прави кожата красива, а освен това защитава и сърцето.
Черен чесън
Когато чесънът ферментира за около 30 дни под висока температура, той придобива черен цвят. По този начин количеството антиоксиданти в него се удвояват, придобива сладък вкус, става мек и би могъл да се маже на филийка, например. Черният чесън няма миризмата, която е характерна за пресния. Ферментирал би могъл да се използва за приготвянето, както на сладки, така и на пикантни ястия.
Чиа семена
Това е суперхрана, която съдържа голямо количество Омега-3 и фибри. Доказано е, че семената от чиа намаляват кръвното налягане и холестерола, а освен това се борят и срещу възпаленията. Интересното при семената е, че те могат да абсорбират течност, а нейният обем се равнява до 12 пъти на тегло им. По този начин се получава структура, подобна на желе.
Черници
Плодът съдържа 200% повече витамин C, в сравнение със стафидите, а също така и повече фибри, белтъчини и желязо. Черниците биха могли да се комбинират с шам-фъстък, вместо със стафиди и обикновени фъстъци. Могат да се прибавят към овесената каша. Плодът съдържа и ресвератрол – полезен антиоксидант, който по принцип се намира в гроздето.