Ако има класификация за най-полезната за здравето ядка, то орехът е на първа позиция. Той съдържа най-много антиоксиданти , според американските учени, цитирани от "Дейли мейл".
Освен това орехите са богати на полифенол, антиоксидант, който предпазва човешкото тяло от молекулите, които увреждат тъканите.
След него се нареждат бразилските орехи, шамфъстъкът, фъстъците, бадемите, кашуто и лещниците. Орехът е ядката, която запазва полезните си вещества, независимо по какъв начин е консумирана и обработена. В Европа обаче най-желан е фъстъкът, който е 45% от всички продавани ядки на континента.
Въпреки схващането, че орехът има много мазнини и не е особено благоприятен за фигурата, учените съветват, да се консумира усилено. Неговите мазнини са полезни и не запушват артериите. Нужни са 7 ореха дневно, за да се вземе максимума от необходимите вещества на ядката.