IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стресът в големия град и как да се преборим с него

12 февруари 2014 06 20

Как да издържим ритъма на големия град: постоянното бързане, суета и нерви? И можем ли да се избавим от стреса без да го напускаме?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

По последни данни всеки втори жител на големия град е в състояние на хроничен стрес, а всеки четвърти на възраст между 38 и 50 години взима антидепресанти.

На стрес са подложени всички, но жителите на мегаполиса са изложени на допълнителен и много мощен стресов фактор – огромният поток от информация, който нашата нервна система просто не е в състояние да проанализира.

На жителите на големите градове всеки ден се стоварват безброй зрителни и аудиосигнали. Улици, лица, реклами, какофония от звуци и шумове. Шумът ни съпровожда не само на улицата, но и вкъщи – телевизор с много сменящи се канали, интернет, шумни съседи. Струва ни се, че целият този информационен поток е нищо не значещ фон, но на мозъка му се налага всяка секунда да го обработва. Ако към това се прибави и всекидневната лудница на работното място, не е чудно, че резултат от постоянното пренатоварване става хроничният стрес.

В условията на съвременния живот, ненамирайки изход, стресът започва да разрушава собствения ни организъм. Повишаването на честотата на сърдечните съкращения води до претоварване на сърцето. Стесняването на кръвоносните съдове – до повишаване на кръвното налягане. Повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта нарушава въглехидратния толеранс. Хроничният стрес води до нарушения на имунитета и повишен риск от инфекциозни и онкологични заболявания.

Най-простият начин да се „отработи“ стреса са редовните физически натоварвания. Тогава стресовите хормони няма да разрушават организма, а ще отидат за работата на мускулите.

Друг метод за справяне със стреса е с помощта на психолог човек да се научи правилно да възприема източниците на стрес и правилно да реагира на тях с най-малки загуби.

Третият метод е бягството от действителността в тихо и спокойно място.

Учени твърдят, че един от надеждните и съвременни методи за борба с напрегнатото ежедневие е мозъчната стимулация, при която се използват напълно физиологични стимули като звук и светлина за естествено подпомагане на мозъка.

Известни личности като Деми Мур, Бърт Рейнолдс, Куинси Джоунс (продуцент на албума „Thriller“ на Майкъл Джексън) и много други, използват мозъчната стимулация, за да релаксират след тежкия напрегнат ден и да възвърнат творческия си заряд.

Как влияе стресът върху нашия мозък?

Здравият мозък извършва множество важни функции едновременно, произвеждайки най-разнообразни честоти на мозъчните вълни. При днешния напрегнат начин на живот, нашите мозъци произвеждат твърде много бета честоти, които се свързват със състояния като тревожност, страх и паника.

Ако сме в състояние на релаксация и покой, нашият мозък произвежда алфа вълни, а когато творим или фантазираме се появяват и тета вълните.

Огромният стрес, под който сме подложени постоянно, води до дисбалансиране на мозъчните вълни. За да възстановят тяхното равновесие, много хора търсят спасение в медитацията или аеробните упражнения, при които се увеличава алфа и тета дейността на мозъка. Мозъчната стимулация има същото въздействие върху мозъка.

Но много ли хора имат възможност и време да прибягват до тези методи? По-често хората снемат стреса с помощта на алкохол, вкусна сладка и мазна храна, започват да пушат или да употребяват наркотици. Никакви химически вещества (алкохол, никотин, храна, наркотици) не могат да ни избавят от стреса. Това е илюзия, която излиза много скъпо. Те само временно снижават емоционалното напрежение, но при това хвърлят организма в още по-голям стрес, защото водят до развитие на зависимост, която създава още по-големи проблеми.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Прилага новата методика на мозъчна стимулация.

За повече информация може да посетите - http://vitasportmedika.com/uslugi/mozchna-stimulatsiya/

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

sisi ( преди 10 години )
във текста си го пише много хубаво "Никакви химически вещества (алкохол, никотин, храна, наркотици) не могат да ни избавят от стреса. Това е илюзия, която излиза много скъпо."... най-добре да не се поддаваме! стига да иска, всеки може да намери време за релакс :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар