IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 признака, че страдате от дефицит на желязо

16 август 2014 06 01

Вижте в кои случаи да обърнете специално внимание

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Около 9% от всички жени страдат от недостиг на желязо, в съответствие с най-новите статистики от здравните организации по света.

Оказва се, че дори и физически активните жени често имат този дефицит. Трябва да бъдете нащрек, защото желязодефицитната анемия е много опасна и буквално може да съсипе органите ви.

Ако се чудите дали нивата на желязо в кръвта ви са нормални или са по-ниски, следете се за тези 10 предупредителни знака:

1.  Умора

Тялото използва желязото за производство на хемоглобин, веществото-пигмент в червените кръвни клетки, което пренася кислорода, който вдишваме, задържа го и го разнася из целия ни организъм, за да може всяка наша клетка да диша. Когато в кръвта няма достатъчно здрави кръвни клетки, човек започва да се чувства изтощен и уморен без видима причина.

2. Затруднения във фокусирането.

Синтезът на невротрансмитерите може да бъде променен при хора с недостиг на желязо, което пък води до по-слаба функционалност на мозъка, а оттам и на по-ниска производителност. Това е, защото невротрансмитерите отговарят за събуждането, за заспиването, за предизвикването на сънища, за възможността да си спомним миналото, за нивото ни на бдителност, а също и за емоционалните ни състояния.


3. Апатия

Това е друг страничен ефект на променения синтез на невротрансмитери в мозъка. Ако човек започне да се чувства апатичен към всичко около себе си - приятели, семейство, работа, то той трябва да провери нивата на желязо в кръвта си.

4. Задух

Човек може да получи задух, независимо дали е във фитнеса или просто се вози в своя автомобил, но защо? Без достатъчно желязо в кръвта, тялото гладува за кислород.

5. Необичайно бледа кожа

Ако напоследък сте заприличали на персонаж от "Здрач", това не е добър знак. Бледият, уморен външен вид може да бъде причинен от намален приток на кръв и намаляване на броя на червените кръвни клетки.

6. По-затруднено спортуване

Ако преди сте обичали да спортувате, но напоследък не можете дори една коремна преса да направите, то възможно е да имате ниски нива на желязо в кръвта. Те могат да доведат до влошаване на вашата издръжливост във фитнес залата.

7. Болки в мускулите

Ако чувствате болки в мускулите без особена причина, то възможно е да се касае за дефицит на желязо. Това е така, защото липсата на желязо лишава мускулите от способността им да се възстановяват правилно, което води до болка.

8. Чупливи нокти

Тънките, крехки и чупливи нокти са един от предупредителните знаци на тялото ви, че усеща недостиг на желязо.

9. Чести инфекции

Ако се разболявате често и нито един грип не ви подминава, ако редовно страдате от заболявания на дихателните пътища, то недостигът на желязо може да е виновникът за това.

10. Розова или червеникава урина

Освен ако не сте консумирали цвекло, не е редно урината ви да има червеникав отенък. Това може да е сигнал за недостиг на желязо, а се причинява от увеличаване на чревната абсорбция на някои пигменти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )