Яденето на месо е причина за „опасното изменение на климата“, твърдят учени от Кеймбридж и Абърдийн.
Изследователите казват, че производството на храни може да доведе до покачване на емисиите на парникови газове. (отделянето в атмосферата на въглероден диоксид и други газове като метан, предизвиква т. нар. парников ефект).
Повишеното обезлесяване и използването на торове с метан за животновъдството ще повиши емисиите с до 80 на сто, твърдят експертите. Те смятат, че консумацията на месо трябва да се намали, защото е от съществено значение за промените в климата и глобалното затопляне.
Прирастът на населението и преминаването на диети с голямо съдържание на месо, характерни за западните общества, е довело до увеличаване на добивите, а вредните емисии от селското стопанство заплашват да продължават да нарастват в световен мащаб, защото и потреблението на месо и млечни продукти нараства.
Водещият изследовател Божана Базели от Университета в Кеймбридж заявява: „Селскостопанските практики не са най-големите виновници за това. Нашият избор на храна е проблемът.“
Тя добавя: „Производството на храни е основен двигател за загубата на биологично разнообразие и голям принос за изменението на климата и замърсяването, така че нашият избор на храни е от значение.“
До 2050 г. обработваемата земя ще се увеличи с 42 на сто, а употребата на торове ще се увеличи с 45 на сто над нивата от 2009 г.. Една десета от девствените тропически гори в света ще изчезнат през следващите 35 години.
Коментари