IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-здравословните (и вкусни) видове хляб

8 септември 2014 14 00

Дори да сте на диета, не е нужно да махате хляба от трапезата си

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Ако се опитвате да отслабнете, това не означава, че трябва да спрете да ядете хляб напълно. За щастие, има няколко вида здравословни и вкусни видове хляб, които дори ще ви помогнат в целта. Тези видове хляб не са подходящи само за хора, които се опитват да свалят няколко килограма, но също така и за тези, които се опитват да се хранят здравословно.

Ето и кои са те:

1. Хляб от ленено семе

Това е фантастичен хляб, който е отличен източник на манган, калий и селен. Хлябът с брашно от смляно ленено семе също така съдържа незаменими мастни киселини, диетични фибри и фитоестрогени, които стимулират здравословното отслабване.

2. Ръжен хляб

Той от години е смятан с право за един от най-здравословните видове хляб, които можете да ядете всеки ден, без да си броите калориите. Ръженият хляб не съдържа пшеница и може да облекчи дискомфорта от подуването на корема. Този хляб съдържа 20% по-малко калории и 4 пъти повече влакна от обикновения бял хляб.

3. Овесен хляб

Ако искате да намалите приема на въглехидрати и мазнини, изберете овесения хляб, вместо стандартния бял хляб. Той е чудесен източник на добри въглехидрати, които ще ви накарат да се чувствате по-сити за по-дълъг период от време.

4. Хляб „езекиил“

Този здравословен хляб е направен от ечемик, пшеница, леща, боб, лимец и просо. Той е пълноценен на растителни протеини, което означава, че съдържа всичките девет основни аминокиселини, от които имате нужда за мускулен растеж. Освен това този хляб съдържа много минерали.

5. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа много витамини и минерали. Той може да се похвали с няколко доста мощни ползи за здравето – помага за намаляване на риска от холестерол и висока кръвна захар.

6. Хляб от кафяв ориз

Хлябът с брашно от кафяв ориз също е идеален за загуба на тегло. Той ще ви държи сити и енергични, а освен това е с ниско съдържание на калории и захар. Можете да го съчетаете в сандвич, добавяйки му пресни зеленчуци и/или нискомаслено сирене.

7. Хляб без глутен

Този хляб е задължителен за хората, които се придържат към безглутенова диета, но също така е идеален и за онези, които се опитват да отслабнат или просто искат да се хранят здравословно. Обикновено се прави от брашно от елда, нахут и просо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

KOKO ( преди 9 години )
Няма здравословен хляб с пшеница за съжаление! Казвам за "за съжаление", защото има много вкусни видове хляб и ние българите сме свикнали много с него.Истината е, за да е здравословен не трябва да има пшеница.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар