IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да започнете да спортувате в обедната си почивка

12 декември 2014 11 00

Защо е добре да превърнете това в свой навик

Снимка; thinkstockphotos.com

Снимка; thinkstockphotos.com

Времето е ценно и понякога на хората им е трудно да намерят достатъчно време, за да спортуват редовно, въпреки че знаят, че това е изключително важно за здравето и тонуса им.

Обикновено сутрин ние бързаме за работа, а вечер, след дългия работен ден, сме твърде уморени и бързаме да се приберем при близките си хора, като спортът е последното нещо, за което искаме да мислим.

Добрата новина е, че почти всички ние разполагаме с обедна почивка, която можем да използваме, за да се сдобием с тялото, за което мечтаем. Сега, с предстоящия старт на новата година, е най-точният момент да си създадете този полезен навик и да си обещаете, че ще се погрижите повече за здравето и външния си вид.

Следвайте тези съвети и ще бъдете в състояние да сместите тренировките в натоварената си програма:

1. Съобразявайте се с времето си – сложете си лимит.

Ако обедната ви почивка е един час, съобразете се с това и не позволявайте шефът и колегите ви да се ядосват, че ви няма час и половина от офиса. По-добре да идете да тренирате само половин час и да си оставите другото време за преобличане, взимане на душ и път. Дори и 15 минути спорт могат да бъдат ефективни – затова просто се възползвайте от минутите, с които разполагате, като винаги се връщайте на бюрото си на време.

2. Спрете се на фитнес, в близост до местоработата ви.

Няма начин някъде в близост до офиса ви да няма фитнес зала – намерете я. Ако не обичате фитнеса, проучете дали в обедните часове няма някакви групови занимания – йога, зумба, аеробика, тае бо, пилатес и т. н. Можете да пробвате и с нещо друго, като плуване, ако наоколо има басейн, джогинг, ако в близост има парк, скуош и т. н. Добре е все пак да има къде да се изкъпете след тренировка.

3. Създайте си план.

Когато времето ви е ограничено, трябва да знаете какво точно правите във фитнеса и как го правите. Добре е всеки път да залагате на определени упражнения (за определена зона от тялото). Един път е добре тренировката ви да е кардио, друг път да е фокусирана върху упражнения за сила, трети път залагайте на упражненията за баланс и гъвкавост. Така никога няма да ви е скучно.

4. Опитайте интервалните тренировки.

Когато нямате много време за спорт, можете да опитате модерните напоследък интервални тренировки, които включват бърза смяна на различните упражнения, като темпото е много интензивно. Например, редувайте пет вида упражнения в серии – скокове, клякания, коремни преси, лицеви опори, планкове. Нека всяка серия да не отнема повече от 40 секунди, след което почивайте за 10 секунди и повторете всичко отново.

5. Запасете се с обяд от вкъщи.

Ако ще използвате обедната си почивка за спорт, добре е да си вземете нещо за ядене от вкъщи и да го изядете след тренировката на бюрото си. Така ще спестите време и пари, а и може да се храните по-здравословно, като не се изкушавате да си купувате калорични храни.

6. Създайте си рутина.

В крайна сметка спортът по обяд може да се превърне във ваш навик, ако сте постоянни. Опитайте се да си намерите съмишленик, с когото заедно да посещавате фитнес залата в обедната почивка, но дори и да не си намерите, бъдете целеустремени по темата. Спортът доказано повишава производителността, креативността и удовлетвореността от живота.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Разбира се, ( преди 9 години )
при обедна почивка от 1/2 час - голямо спортуване ще падне! Само преписвате безсмислени статии от чужди сайтове!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар