IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кросфит при бременност? О, да!

14 март 2015 06 21

Кой ви каза, че не може да спортувате в 7-ия месец?

Кросфит при бременност? О, да!

Днес ще ви представим едно много смело момиче – Николет Стефанова, която в момента е бременна в седми месец.

Тя тренира в залата CrossFit Dream от около година, включително и по време на бременността.

Оказва се, че кросфит тренировките в този така специален период от живота на всяка жена не само са възможни, а и носят куп позитиви, разбира се, ако бременността протича нормално.

С Николет модифицирахме натоварването така, че тя и бебето да са в пълна безопасност и резултатът е впечатляващ.

Ето какво разказва тя:

Представи ни се накратко.

Казвам се Николет Стефанова, на 30 г. Работя в арбитражен съд.

От колко време тренираш кросфит и какво ти харесва в този спорт?

Тренирам от почти година. Това, което ме впечатли в началото, е колко експлозивни са тренировките. За кратко време, около 45 минути, се минава през различни мускулни групи, цялото тяло заработва и накрая си (приятно) изцеден. Самите упражнения не са сложни, но в различни комбинации са много ефективни. За два-три месеца, без да тренирам нещо друго, тялото ми започна да се оформя. Тъкмо когато започнах да виждам резултати, забременях.


Какво те мотивира да продължиш да тренираш и след като забременя? Какво ти дават тренировките в този специален период от живота, в който си по-емоционална и чувствителна?

Не ми е трябвала специална мотивация – просто не ми се спираше. След като докторът не ми забрани и попрочетох за тренирането по време на бременност, не видях причина да спирам.

Тренировките ме разтоварват. Заздравяването на мускулите най-вече на гърба и кръста ми дава усещането, че ще мога по-лесно да се справя с износването и самото раждане.

Как са модифицирани тренировките ти по време на бременността?

Първото, което спряхме, са всички упражнения за коремните мускули. Когато другите правят колена към лакти или коремни преси, аз правя клекове или напади. Относно тежестите – продължавам да вдигам, но спряхме да качваме килограмите. В крайна сметка целта ни в този период не е да поставяме рекорди, а да поддържаме форма.

Трябва да кажа, че треньорите подхождат много внимателно и виждам, че постоянно се информират, така че ми е спокойно в залата.


Кои са постиженията, с които най-много се гордееш в кросфит?

Никога не съм си представяла, че ще вдигам щанга, а сега това е любимата ми част от тренировката. Чувствам се като на Олимпиада, дори и да съм с най-малките тежести. :) Иначе мисля, че постиженията в този спорт ми предстоят. Една от целите ми е 10 набирания.


Какво би казала на момичетата, които се страхуват да спортуват по време на бременността, без да има медицинско основание за избягване на спорта?

Аз изкарах сравнително тежки първи три месеца и мога да кажа, че единствените моменти, когато не ми е било лошо, са били когато спя или съм на тренировка. Така че освен нормалните ползи от физическата активност, моят опит е, че се облекчават някои от симптомите на бременността. Не без значение е и контролираното качване на килограми през този период, за което спортът страшно помага.

Автор: Кирил Любенов, треньор по кросфит в зала CrossFit Dream.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари