Орехите намаляват холестерола, а с това и опасността от инфаркт.
Американски учени анализираха 61 предишни изследвания, а резултатите показват, че орехите намаляват общото ниво на холестерола, лошия холестерол и основния протеин в лошия холестерол ApoB, съобщи в. „Дейли мейл“.
Те съдържат важни за здравето ненаситени мазнини, протеини, витамини и минерали. Орехите са единствените ядки, 30 грама от които осигуряват 2,5 грама алфа-линоленова киселина – растителната форма на омега-3 мастната киселина. Според анализа на екипа на д-р Фолк от Организацията на изследвания в областта на природните науки, за профилактичен ефект са необходими 60 г. орехи дневно.
Те свалят лошия холестерол с 9 до 16 процента, както и долната граница на кръвното налягане. Освен това орехите намаляват възпалението и подобряват артериалната функция. Тези фактори са основни за заболяванията на сърдечносъдовата система.
Освен полезните омега-3 киселини, орехите осигуряват и фибри.