Австралийски учени установиха, че напитките и бонбоните с изкуствени подсладители увреждат зъбите не по-малко от съдържащите захар, съобщи ЮПИ.
Вредни за зъбите са киселините, които разтварят твърдата тъкан, като започват от емайла. Те се произвеждат от бактериите в устата, които се хранят със захар или въглехидрати.
Затова би трябвало безалкохолните и храните с по-малко захар да намаляват киселините.
Учени от университета на Мелбърн обаче установиха, че разлика в щетите върху зъбите при напитки със и без захар почти няма.
„Много хора не знаят, че макар и с намаляването на захарта да намалява рискът от увреждане на зъбите, смесването на киселини в някои храни и напитки може да предизвика не по-малко вредна среда и разяждане на зъбите“, казва д-р Ерик Рейнолдс от университета на Мелбърн.
Учените провериха ефекта върху твърдостта на емайла от 23 вида напитки върху 70 човешки кътника.
Те установиха, че почти няма разлика между напитките със и без захар. Повечето причиняват омекване на емайла от 30 до 50 процента.
Прясното мляко и водата са безопасни.
Кока-колата, разтворимите и енергийните напитки причиняват увреждания, с изключение на тези, които са с повече калций.
За по-здрави зъби учените препоръчват безалкохолните напитки да се заменят с вода и да се чете съдържанието на етикета. Най-вредни за зъбите са лимонената и фосфорната киселина.