IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайната на йерба мате и как се пие зелен чай

8 декември 2015 07 40

Вижте полезни съвети от предаването „Супердоктор“

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Прибягваме до чая толкова често и толкова отдавна, че изобщо сме забравили какво представлява той.

Днес освен традиционните производители на чай на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и други. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.

Любопитни факти за чая разкри Деница Райчева от популярна къща за чай в София в предаването „Супердоктор“ по Bulgaria ON AIR.

„Всеки чай се приготвя по различен начин, зависи от ефекта, който искаме да постигнем. Искам да споделя за зеления чай. Макар много да четем и слушаме за него, защото той е доста популярен напоследък, има много хора, които не знаят как да си го приготвят правилно. Това е чай, който трябва да се запарва с вода, която не е вряла, а около 70-80 градуса. След като водата е завряла, трябва да я оставим да изстине за 2-3 минути, а още 2-3 минути чаят да преседи в нея“, съветва Райчева.

Според нея в идеалния случай изготвянето на чая е малък ритуал и ефектът и въздействието му започват още от момента, в който си го приготвяме, преди да сме стигнали дотам да отпием първата глътка.

Хубаво е човек да има чайниче, филтър или цедка, за да може лесно да извади чая, когато е дошъл моментът.

В предаването беше разкрита и тайната на йерба мате.

„Това е напитка, която идва от Южна Америка. Има много красива легенда, свързана с нейното появяване на Земята, а именно, че боговете са я подарили на хората“, разказа Деница Райчева.

Йерба мате е напитка, която едновременно премахва глада, жаждата, умората, съдържа изключително много хранителни вещества, аминокиселини, антиоксиданти, витамини. Дава бодрост през целия ден, дори и да се пие само сутрин.

В различните региони се приготвя по различен начин и може да се консумира и топла, и студена. Общото правило навсякъде е, че се използва кратунка, която е изсушена, издълбана и почистена.

„В нея се сипва билката, след което се поставя специфична сламка, която отдолу е запушена и има дупчици, които пропускат само течността. След това се налива вода, която отново не е вряла. Много е важно да не се бърка със сламката, защото може да се запуши, влизат прашинки. Самата сламка символизира духа, който влиза в материята и я съживява“, разказа Райчева.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари