IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако пушите – не подценявайте кашлицата

30 декември 2015 09 50

Това е ранен признак за появата на ХОББ

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Пушачите в никакъв случай не трябва да подценяват кашлицата, тъй като тя може да бъде ранен признак за появата на хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, пише в. „Дейли мирър“.

Във Великобритания тютюнопушенето е повлияло негативно на живота на един милион граждани, причинявайки им сериозни и прогресиращи белодробни заболявания.

При много от тях се наблюдава затруднено дишане, породено от хроничната обструктивна белодробна болест. Тя е събирателно понятие, към което спадат хроничният бронхит и белодробният емфизем.

Тези заболявания се причиняват от стесняването на бронхите и от разрушаването на белодробната тъкан. Пушачите често пропускат ранните симптоми на ХОББ, като я бъркат с обикновена пушаческа кашлица.

Но ако не загърбят вредния си навик, тяхното здравословно състояние се усложнява и качеството на живота им може рязко да спадне.

Повечето хора, страдащи от ХОББ, не могат да се справят с елементарни задачи, като изкачването на стълби, домашната работа или поддържането на градината.

Пушенето е главният предотвратим риск за ХОББ, предизвикващо 90 на сто от случаите на този вид заболяване. ХОББ причинява всяка година 25 хиляди смъртни случая във Великобритания, припомня изданието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари