IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запекът – причини и решения

28 януари 2016 12 00

Всичко за гастроинтестиналния проблем

Д-р Райна Стоянова

Д-р Райна Стоянова

Запекът (констипацията) е често срещан гастроинтестинален проблем, който се характеризира с трудно и намалено придвижване на изпражненията в червата. Честотата на изхожданията при здравите хора варира. Нормата е широка. Тя е в границите от 3 дефекации на ден до 3 на седмица. Правило е, че при спиране на чревния пасаж над 3 дни, чревното съдържимо се втвърдява, което се съпровожда с трудности, дори болка по време на дефекация. Втвърдяване може да се наблюдава дори и при по-малки интервали между чревните движения. Чувството за непълна дефекация също може да се причисли към запека.

Съществуват редица погрешни твърдения относно констипацията. Според едно от тях при здравия човек се наблюдава поне едно чревно движение на ден, а друг мит твърди, че изпражненията в дебелото черво могат да бъдат абсорбирани от организма. Всъщност това не е съвсем така, повечето проблеми са свързани с разграждането на изпражненията от бактерии и образуването на газове, които създават усещането за подут корем.

Констипацията може да не е сериозно състояние, но понякога е възможно да е признак или единственият симптом на сериозно заболяване като колоректален карцином (рак на дебелото черво и ректума).

Редица са факторите, които могат да доведат до запек. Сред тях са възраст над 60 години, недостатъчен прием на фибри, дехидратация, независимо по каква причина, хипотироидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) и много други. Лошото хранене, недостатъчният прием на течности, липсата на физическа активност и употребата на някои медикаменти често стоят в основата на този проблем. При някои възрастни констипацията може да бъде и самовнушение. В такива случаи трябва да се поговори с пациента и той да бъде убеден, че не страда от запек.

Лечение

Лечението на запека се състои в използването на разхлабителни средства, които варират от промяна в хранителния режим до типични разхлабителни медикаменти.

Промяна в храненето

Някои зеленчуци, плодове и храни могат да доведат до излекуване на запека. Те действат разхлабително, ефективността е различна.

Някои от тези храни включват: бадеми, алое вера, ябълков сок, банани, цикория, шоколад, кокос, кафе, цвекло, пилешки бульон, глухарче, фурми, сушени кайсии, градинска жлъчка, смокини, грозде, горещ чай с мед, манго, меласа, маслини, папая, праскови, круши, ананас, сливи, сини сливи, орехи и др.

Медикаменти

Съществуват различни лекарствени средства и хранителни добавки, които имат за цел да се справят с неприятните симптоми на запека. Но те трябва да се приемат внимателно и под лекарски контрол.

Други фактори, имащи отношение към запека

Физическата активност, промяната на начина на живот (хранителен режим и стрес) също могат да се причислят към лечебните подходи за терапията на запека.

Naturalax 3 – фино решение за един наболял проблем

Едно ефективно и достатъчно щадящо средство против констипация е Натуралакс 3. Продуктът съдържа алое, семена от копър, корен от джинджифил, кора от американски орех, кора от каскара саграда/зърнастец (кора), лист малина и лист мента.

Естествените влакна, съдържащи се в алоето, подпомагат храносмилането и подобряват движението на червата при запек. Чрез стимулиране производството на жлъчен сок семената от копър подобряват храносмилането, освобождават задържаните газове в червата. Копърните семена карат храната да се придвижва по-бързо през тялото ви и следователно има по-малък шанс за натрупване на газове. Коренът от джинджифил по естествен начин потиска апетита, като понижава киселинността на стомаха и по този начин подпомага храносмилателната система и чудесно се допълва с останалите съставки. Кората от американски орех и зърнастецът имат допълнителен лек разхлабващ ефект, а листата от мента и малина доказано подобряват перисталтиката и успокояват гастроинтестиналния тракт.

Запекът, независимо дали е остър или хроничен, е проблем, който изисква внимание. Натуралакс 3 е добър природен избор, който по фин начин ще облекчи оплакванията и ще ви накара да се чувствате по-леки и по-енергични.

Повече за Натуралакс 3 може да прочетете ТУК

Текст: Д-р Райна Стоянова

Д-р Райна Стоянова е лекар, специализиращ гастроентерология. Работила е с видни имена в сферата на храненето като проф. Готие, проф. Карел, проф. Дюкан и др.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари