IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 идеи как да се погрижите за психичното си здраве

29 февруари 2016 08 40

Защото го заслужавате

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Всеки човек има нужда от почивен ден, който да посвети само на себе си, за да се възстанови и освежи.

Вземете си ден, в който да си починете не само от работата си, но и от всички семейни задължения и отговорности, за да се погрижите за психичното си здраве.

Ето и някои предложения какво да правите в този ден:

1. Наспете се

На първо време не бързайте да ставате в този ден, а се наспете добре. Това е важно за вашето здраве и ще забележите ефекта върху цялостния ви тонус. Ако сте се наспали качествено, вие ще подобрите своята бдителност, памет, ефективност, а и настроението си. За капак на всичко, вие ще се чувствате изключително спокойни.

2. Отидете на масаж

Масажите и спа процедурите са много полезни за психичното здраве. Изследванията са показали, че те имат положителен ефект върху настроението и премахват безпокойството. Заложете на акупунктура, която може да ви отърси от натрупания стрес.

3. Прочетете хубав роман

Ако отдавна не сте чели хубава книга, то изберете си някакъв увлекателен роман, който да ви отведе в един различен свят, макар и за няколко часа. Не се чувствайте виновни.

4. Идете на шопинг

Ако обичате пазаруването на дрехи или на предмети за дома, то предприемете разходка до любимите си магазини. Не е нужно да харчите пари в този ден, може само да разглеждате. Избягвайте моловете и претрупаните с хора търговски вериги.

5. Разходете се сред природата

Просто излезте сред зеленина – в близкия парк, в планината, подарете си кратко пътуване до интересен селски район. Ще ви подейства много зареждащо!

6. Вижте се с най-добрите си приятели

Хората казват, че смехът е най-доброто лекарство. Срещите с най-близките ви хора, ще повдигнат настроението ви и ще ви накарат да се почувствате по-добре.

7. Играйте с домашния си любимец

Известен е фактът, че домашните любимци подобряват психичното здраве на своите стопани, особено ако те им обръщат повече внимание. Затова си играйте по-често със своя четириног приятел.

8. Спортувайте

Сигурно знаете многобройните ползи за здравето от спорта. Затова или се отправете към местната фитнес зала, или посветете два часа на друг свой любим спорт – тенис, колоездене, аеробика и др. – веднага ще се почувствате по-добре.

9. Сгответе вкусна гозба

Ако сте усетили, че готвенето ви действа терапевтично, експериментирайте с нови рецепти и вкусове. Поканете си гости за вечеря, за да имате по-голяма мотивация да се насладите на процеса в кухнята.

10. Медитирайте

Изгледайте някой хубав, лек филм, слушайте хубава музика, седете си мълчаливо у дома, на някой удобен люлеещ се стол – така ще успокоите ума си от целия шум, който ви е натоварил.

 

 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари